GPS nasıl çalışır

GPS nasıl çalışır
GPS nasıl çalışır, GPS nasıl çalışır, GPS’in kullanım alanları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

GPS, Global Positioning System adıyla küresel konumlandırma sistemi olarak bilinir. GPS, yörüngede sürekli dolaşan uydu sisteminden oluşur. Yeryüzündeki alıcı uydudan gelen sinyalleri kaydeder. Uydudan sinyalin çıktığı anla yeryüzündeki alıcının sinyali aldığı an arasındaki süre ölçülerek uydu ile dünya arasındaki mesafe belirlenir. Bu mesafeden yol çıkarak uydunun konumunu bildiğimiz için yeryüzündeki alıcının konumu hesaplanır.

GPS uyduları ilk olarak askeri amaçlı geliştirilir. Yaygın kullanım alanı da ulusal güvenlik sektörüdür. Amerika'nın kullandığı uydularla günümüzde pek çok konumu belirleyebiliriz. Rusya'nın yerleştirdiği uydularla da birçok konum bilgisine ulaşılabilir. Ulusal güvenlik, havacılık, haritacılık gibi alanlarda kullanılan GPS uygulamaları günümüzde cep telefonlarımızda yer alarak konum belirlemek için kullanılabilir.

Akıllı cihazların kullanımının yaygınlaşmasıyla GPS kelimesi hayatımıza fazlaca girmiştir. GPS uydularının geliştirilmesiyle birlikte haritacılık alanlarının kullanımı yaygınlaşmıştır. Deprem sonrası oluşan kaymaların yüksek duyarlılıkta hesaplanması, barajlardaki su seviyesinin belirlenmesi ve deformasyonların ölçülmesi için GPS uydularından yararlanılabilir.

GPS’in Kullanım Alanları Nelerdir

GPS ilk olarak askeri alanda kullanılmak üzere ortaya çıkmış bir teknoloji olsa da günümüzde herkes tarafından kullanılmaya başlanmıştır. GPS’in kullanım alanlarını aşağıda görebilirsiniz.

Jeoloji: Deprem analizi ve dünyanın yer kabuğunda oluşan hareketlenmeler GPS sayesinde takip edilir.

İşaretleme: Harita üzerinde fotoğraflama ve koordinat belirlenmesi gibi işlemler yapılır.

İzleme: Araç takibi GPS sayesinde yapılır. Yeryüzünde ve gökyüzünde tehlike oluşturabilecek oluşumlar GPS sayesinde takip edilir.

Navigasyon: Yabancı yerlerdeki aramalar GPS sayesinde sonuç verir.

Ayrıca kesin hız bilgisi elde edebilmek için de kullanılır.

Alan ölçümü: Kişilere ait olan ya da sahipsiz mülklerin alan ölçümleri GPS kullanımı ile sonuç verir.

Harita yapımı: Sivil ve askeri alanlarda ihtiyaç duyulan haritaların yapımı için gerekli bilgiler elde edilir.

Keşif: Keşifle ilgili görevlerde GPS’ten yararlanılır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.