Güneş, Dünya ve Ay’ın birbirlerine göre hareketlerini söyleyiniz

Güneş, Dünya ve Ay’ın birbirlerine göre hareketlerini söyleyiniz
Geçmiş yıllardaki fen bilimleri derslerinde öğrendiğiniz bilgilerden yararlanarak Güneş, Dünya ve Ay’ın birbirlerine göre hareketlerini söyleyiniz

Güneşin bir temel hareketi vardır.

Güneş kendi etrafında saat yönünün tersine döner. Güneşin kendi ekseni etrafında dönüş yönü batıdan doğuya doğrudur. Güneş, kendi etrafındaki 1 tam dönüşünü yaklaşık olarak 27 Dünya gününde tamamlar.

Dünyanın iki temel hareketi vardır.

1- Dünyanın kendi etrafında dönme yönü saat yönünün tersine şeklindedir. Dünyanın kendi etrafında bir tam turu 24 saat sürer. Dünyanın kendi etrafındaki bir tam turuna 1 gün de denilir.

2- Dünya, aynı zamanda Güneş etrafında dolanır. Dünya’nın Güneş etrafındaki dönüşü, saat yönünün tersine doğrudur. Dünya bu hareketini 365 gün 6 saatte tamamlar. Dünya’nın Güneş etrafındaki dolanmasına bir yıl denir.

Ay’ın 3 temel hareketi vardır.

1- Ay kendi etrafında saat yönünün tersine döner. Ay’ın kendi etrafında dönmesi hareketini 27 gün 8 saatte tamamlar.

2- Ay, aynı zamanda Dünyanın etrafında dolanma hareketi yapar. Ay Dünya etrafında dolanırken saat yönünün tersi yönünde dolanır. Ay’ın Dünya etrafındaki bir tam turu 27 gün 8 saatte tamamlar. Buradan da anlayacağınız gibi Ayın kendi ekseni etrafındaki dönme süresi, Dünya etrafındaki dolanma süresine eşittir. Bu nedenle ayın hep aynı yüzü görünür.

3- Ay Dünya ile beraber eş zamanlı olarak da Güneş etrafında dolanma hareketi yapar. Ay’ın Güneş etrafındaki dolanma hareketini de saat yönünün tersine doğrudur. Ay’da aynı şekilde Dünya gibi Güneş etrafında dolanma hareketini 365 gün 6 saatte yani bir yılda tamamlar.

8
45
7
22
18
3
74
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.