Güneş’in doğuda batıya göre erken doğup erken batmasının temel nedeni
Yayınlanma:
Güneş’in doğuda batıya göre erken doğup erken batmasının temel nedeni ne olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.
Güneşin doğması ve batması hem dünyanın hareketlerine hem de güneşin hareketlerine bağlıdır. Dünya kendi ekseni etrafında döndüğünde gece gündüz olayı oluşmaktadır. Şimdi şöyle hayal edelim Dünyayı ortadan ikiye bölelim, Doğu-Batı şeklinde Güneş Dünyanın Doğu yüzüne bakarken Batı yüzü karanlık olur. Başka bir deyişle bir taraf gündüz bir taraf gece olur. Dünya yuvarlak ve elips şeklinde olduğu için Güneş Dünyanın sadece yarısına bakar. Bu döngü her gün böyle devam eder. Örnekleri çeşitlendirirsek Güneş ülkemizde doğduğunda, Çin boylamındaki ülkelerde Güneş batmış olur.
Gün içinde güneşin doğudan doğup batıdan batmasının zaman kavramına olan etkisi üzerine konuşalım;
- Dünyanın iki türlü hareketi vardır. Kendi ekseni etrafında dönerek yıllık hareket yaparken, bir de güneşin etrafında dönerek yıllık hareketini gerçekleştirir. Dünyanın yaptığı bu yıllık ve günlük hareket güneşin geliş açılarını da değiştirir. Dünyanın kendi ekseni etrafında dönüşü sırasında gece ve gündüz olayı meydana gelirken güneşin etrafında dönüşü ile mevsimler oluşur.
- Dünya günlük hareketini yaparken saat yönünün tersine doğru hareket eder. Bu durumda dünyanın doğu tarafı güneşin önünden batıya göre daha önce geçtiği için güneş doğuda daha erken doğup daha erken batar. Bunun sonucunda doğu ve batı arasında yerel saat farkının oluşmasına neden olur. Dolayısı ile bu durumun yaşanması dünyanın günlük hareketi olan kendi ekseni etrafında dönmesinin sonucudur.
- Türkiye'nin en doğusu ile en batısı arasında 76 dakikalık (1 saat 16 dakika) yerel saat farkı vardır.
- Dünyayı doğu ve batı olarak iki eşit parçaya bölen hayali çizgiye başlangıç meridyeni denir. Başlangıç meridyeni İngiltere'nin Greenwich kasabasından geçmektedir.
SORU & CEVAP
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.