Güneş’in özellikleri hakkında neler biliyoruz

Güneş’in özellikleri hakkında neler biliyoruz
Güneş’in özellikleri hakkında neler biliyoruz, Güneş’in şekli neyebenziyor, Ay’ın şekli de Dünya ve Güneş’e benziyor mu, Ay da Güneş kadar büyük mü, Güneş, Dünya ve Ay hareket ediyor mu?

Soru : Güneş’in özellikleri hakkında neler biliyoruz, Güneş’in şekli neye benziyor?

Cevap : Güneş bir yıldızdır. Kendi çekim kuvveti sayesinde etrafında gezegenler dönmektedir. Bu da Güneş Sistemi’ni oluşturmaktadır. Güneş Sistemi, Samanyolu Galaksisi’nde bulunmaktadır. Dünya da Güneş etrafında dönmekte olan bir gezegendir.

Güneş bir yıldız olarak, milyonlarca yıldızdan sadece biridir. Belli bir kütlesi, hacmi, çapı ve çekimi bulunmaktadır. Güneş ısı ve ışık kaynağı olarak yararlandığımız doğal bir varlıktır.

Güneş’in özellikleri şu şekildedir:

- Güneş hareket etmektedir.
- Güneş’te Hidrojen ve Helyum dönüşümleri yaşanmaktadır.
- Güneş katmanlardan oluşmaktadır.
- Güneş’in yüzey sıcaklığı ile merkez sıcaklığı arasında milyonlarca kat fark vardır.
- Güneş gaz halindedir.
- Güneş’in %75’i Hidrojen, %25’i Helyum’dur.
- Güneş, Dünya’ya yaklaşık 150 milyon kilometre uzaklıktadır.
- Güneş ışınları Dünya’ya 8 dakikada gelir.
- Hacmi Dünya’nın 130.000 katıdır
- Kütlesi Dünya’nın 332 bin 946 katıdır.

Fakat, Dünya, Güneş ve Ay'ın kabataslak şekillerine bakacak olursak hepsinin küreye benzediğini söyleyebiliriz.

Soru : Ay’ın şekli de Dünya ve Güneş’e benziyor mu, Ay da Güneş kadar büyük mü?

Ay, Güneş'ten aldığı ışınları, yansıtmaktadır ve böylece Güneş ışınlarıyla aydınlanan kısmı, her gece farklı açılardan görülür. Bunlar yeniay, ilk dördün, dolunay ve sondördün adları ile anılırlar. Bu evreler(haller), yaklaşık bir haftalık aralarla, birbirlerini izlerler.

Dünya, evrende yer alan bir gezegendir. Evren galaksilerden meydana gelir. Galaksiler yıldızlardan meydana gelmektedir. Yıldızlar kendi sistemlerini oluşturan maddesel varlıklardır. Yıldız sisteminde gezegenler ve gezegenlere ait uydular bulunmaktadır. Bunların büyüklükleri çekim kanunlarına göre değişmektedir. Bazı gök cisimleri çok küçük olabilirken bazı gök cisimleri devasa boyutlara ulaşabilir.

Ay, Dünya’nın uydusudur. Dünya, Güneş etrafında eliptik bir yörüngede dönen geoit şekilli bir gezegendir. Güneş bir yıldız olarak sisteme sahiptir. Güneş, Dünya’dan büyüktür. Dünya da Ay’dan büyüktür. Ay, Dünya’nın çekim etkisiyle Dünya’nın etrafında hareket etmektedir. Dünya da Güneş’in çekim etkisiyle eliptik bir yörüngede Güneş etrafında ve aynı zamanda kendi etrafında dönerek hareket etmektedir.

Soru : Güneş, Dünya ve Ay hareket ediyor mu?

Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki dönme hareketi batıdan doğuya doğru 24 saatte tamamlanır. Buna bir gün, harekete de günlük hareket denir.

Dünya Güneş’in etrafında elips şeklindeki yörüngede dolanır. Bu hareketini 365 gün 6 saatte tamamlar. Buna 1 yıl , harekete ise yıllık hareket denir. Dünya ekseni (yer ekseni) yörünge düzlemine doğru23 derece 27 dakika eğiktir. Buna ekse eğikliği denir.

Ay kendi etrafında döner. Bunun sonucunda da Ay’da da gece gündüz oluşur.

Dünya etrafında döner ve bu dönme hareketini 29,5 günde tamamlar. Bunun sonucunda Dünya’dan Ay’a bakıldığında Ay’ın farklı evreleri görülür.

Dünya ile birlikte Güneş etrafında dolanır. Bunun sonucunda da Güneş ve Ay tutulması meydana gelir.

Kaynak:Eğitim Sistem

7
26
8
11
12
4
30
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.