Güneydoğu Anadolu bölgesinde çıkarılan madenler ve yerleri

Güneydoğu Anadolu bölgesinde çıkarılan madenler ve yerleri
Güneydoğu Anadolu bölgesinde çıkarılan madenler nelerdir, Güneydoğu Anadolu bölgesindeki madenleri konusunda sizlere bilgi vereceğiz.

Güneydoğu Anadolu bölgesinde çıkarılan en önemli yer altı zenginliği petroldür. Buradan çıkarılan petrol ülke ihtiyacının yaklaşık % 7'sini karşılamaktadır.

Bölge maden bakımından zengin değildir. Gaziantep, Islahiye ve Kilis’te krom ve bakır yatakları bulunur. Kilis-Gölbaşı’nda fosfat çıkartılır. Ayrıca Toros Dağları’nda krom ve çinko yatakları vardır.

Petrolün çıkarıldığı tek bölgedir. Diyarbakır Havzası’nda Raman, Garzan, Şelmon yatakları ile Adıyaman’da Yanarsu Havzası’nda çıkartılır. Türkiye’nin petrol boru hatları bu bölge topraklarından geçer. Ayrıca Cizre’de önemli bir enerji kaynağı olan linyit çıkarılır.

  • Gaziantep'te krom çıkarılır.
  • Diyarbakır'da; çinko, demir ve bakır çıkarılır.
  • Batman'da petrol çıkarılır.
  • Adıyaman'da linyit çıkarılır.

604
532
317
61
60
60
497
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.