Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki ekonomik faaliyetler

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki ekonomik faaliyetler
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki ekonomik faaliyetler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bölgenin asıl geçim kaynağı tarımdır. Güneydoğu Anadolu Projesinin (GAP) tam olarak uygulanmasıyla tarım ürünlerinde büyük bir artış beklenmektedir. Kırmızı mercimek, Antep fıstığı, kırmızı biber ve karpuz bölgenin en önemli tarım ürünleridir.

Sulamanın yetersiz olduğu yerlerde buğday, arpa, kırmızı mercimek ve tütün tarımı yapılırken, sulamanın yeterli olduğu yerlerde pamuk, mısır ve pirinç yetiştirilir.

GAP sayesinde ülkemizde yetiştirilen pamuğun % 50’si artık bu bölgede yetiştirilmektedir. Bölgede buharlaşma fazla olduğu için tarımda en önemli sorun kuraklık ve sulamanın yetersiz olmasıdır. GAP ile bu sorunun ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.

Bölgede platolar ve bozkırlar yaygın olduğu için küçükbaş hayvancılık yaygın olarak yapılır. Canlı hayvan ticaretinin gelişmiş olduğu bölgede, hayvansal ürünler önemli bir gelir kaynağıdır. Bölgede Gaziantep dışında sanayi çok fazla gelişmemiştir. Başlıca sanayi kolları tarım ürünleri ve petrole dayalı olarak gelişmiştir.

Ülkemizde petrolün büyük bir kısmı bu bölgede çıkarılır. Bu üretim Türkiye’nin petrol ihtiyacının yaklaşık %15'ini karşılamaktadır. Batman'da Batman Petrol Rafinerisi vardır. Bölgede sınır ticareti yaygındır.

276
471
174
406
118
163
1093
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.