Günlük yaşamda karşılaşılan tarihî bilgilerin doğruluğunun tespit edilmesinde uygulanması gereken yöntemler

Günlük yaşamda karşılaşılan tarihî bilgilerin doğruluğunun tespit edilmesinde uygulanması gereken yöntemler
Günlük yaşamda karşılaşılan tarihî bilgilerin doğruluğunun tespit edilmesinde uygulanması gereken yöntemler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Tarihi bilgilerin günümüzde tespiti eski zamanlara göre teknolojinin de gelişmesiyle daha kolaylaşmıştır. Eskiden bu bilgilerin doğruluğunun tespit edilmesi ya bilgeler tarafından sağlanır ya da eski kayıtlardan taranıp bulunurdu fakat şimdi bu bilgilerin doğruluğunu belgelerle internet yardımıyla da kolayca ispat edebiliyoruz. Fakat teknik bir çerçeveden bakacak olursak tarihi belgelerin tespitini şu şekilde gruplandırabiliriz

  •  Karşılaştırma ve yorumlama yolu ile
  • Belgelere dayandırarak
  • Birinci nitelikteki belgelere danışarak

Üçüncü madde günümüzde kullanılması neredeyse imkansızdır çünkü bu tarihi olaylara tanık olmuş kişiler hala yaşamamaktadır o yüzden en geçerli ve doğru bilgi belgelere dayanılarak elde edilen bilgi  olacaktır. Zaten bilgilerin belgelere dayandırılıp doğrulanamadığı ve arasında neden-sonuç ilişkisi kurulamayan bilgilerin tarihi bilgi niteliğinden şüphe edilmelidir. Tarihi bilgilerin doğruluğunun ispatlanmasında başvurulan kaynakların güvenilir olması da önemli bir etkendir.

Tarih, bilgi ve belgeler ışığında yazılan bir alandır. Bilgi ve belgeye dayanmayan ve arasında bir neden-sonuç ilişkisi olmayan bilgiler tarihi olma niteliği taşımamaktadır. Geçmiş zamanda yaşanan bu gelişmelerin incelenmesinde bilgilerin güvenilir olması çok önemlidir.

Tarihi bilgilerinin doğruluğunun tespit edilmesi, kaynakların güvenilir olması, olayların şahitlerinin bulunması ve kıyaslamanın yapılabilir olmasıyla birlikte farklı kaynaklara bağlı olarak değerlendirilmelerin yapılması söz konusu olmaktadır. Tarih bu bakımdan en önemli dallardan birini oluşturmaktadır. Tarih öğrenimi, bir toplum için geçmiş ile olan bağların kuvvetlenmesi ve toplumsal bilincin de oluşmasını sağlar.

  • Tarih kitaplarından
  • Resmi internet sitelerinden
  • Tarih konusunda uzman kişilerden
  • Resmi belge ve bilgi içeren müzelerden doğruluğu tespit edilebilir.

412
238
232
101
101
166
135
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.