Günümüzde haremle ilgili ortaya atılan asılsız iddiaların nedenleri

Günümüzde haremle ilgili ortaya atılan asılsız iddiaların nedenleri
Günümüzde haremle ilgili ortaya atılan asılsız iddiaların nedenleri neler olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Harem, Topkapı Sarayı’nın en çok sözü edilen ama en yanlış bilinen yeri, haremdir. Sarayın ve bütün devlet protokolünün en başta gelen bölümü olan harem, padişahın evidir ve padişah evinin başında da valide sultan yer alır. Enderun’daki gençlerin biruna çıkması, yani idarede görevlendirilmeleri gibi harem halkı da saraylılarla veya diğer görevlilerle evlendirilirlerdi. Harem’in kapısındaki “Hayırlı kapılar açan Allah’ım bize de hayırlı kapılar aç” ibaresi bunu gösterir.

Osmanlı sarayı okuma yazma oranının hayli yüksek olduğu bir yerdir. Dil, edebiyat ve musiki öğrenimini başarıyla tamamlayan harem kadınları Osmanlı kültürünü öğrenirdi. Hürrem Sultan gibi şiir yazacak kadar dil ve edebiyat öğrenimini başarıyla tamamlayanlar vardı. Evlenip dışarıya çıkanlar halkın arasında saraylı hanım olarak bu
kültürü etrafa yayardı.

Haremde yaşam hiç kolay değildir. Haremden bahseden insanların gerek burada yaşanan çetin hayatı gerekse buradaki yetenekli ve zeki kadınların yarattığı kültürel ortamı anlamadan hareme saygısızlık ettikleri çok açıktır. Harem eğlencelik bir yer değildir, her şeyden önce bir evdir. Hiç değilse her ailenin evi kadar saygı gösterilmesi gerekir. (Ortaylı, 2006, s.73-79’dan düzenlenmiştir).

Günümüzde haremle ilgili ortaya atılan asılsız iddiaların nedenleri neler olabilir?

  • Harem ile ilgili ortaya atılan asılsız iddiaların sebepleri şunlardır;
  • Haremin gözlerden uzak olması ve herkesin buraya girememesi,
  • Avrupalı yazar ve ressamların kendi hayal dünyaları ile yazdıkları gerçek olmayan hikayeler ve resimler
  • Osmanlı Devletini Türklerin gözünde küçük düşürmek ve sevgi ve saygıyı yok etmek

Bu yazımızı okuyanlar aşağıdaki yazımızı da okudular

Türklerde belirli bir veraset sisteminin olmamasının Türk tarihine etkileri nelerdir yazımızı okumak için tıklayınız

0
0
2
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.