Güreşin Türk spor tarihindeki yeri ve önemi

Güreşin Türk spor tarihindeki yeri ve önemi
Güreşin Türk spor tarihindeki yeri ve önemi hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Osmanlı Dönemi’nde güreş sporu, saray içinde ve saray dışında yapılan güreşler olmak üzere ikiye ayrılırdı. Saray içinde yapılan güreşler padişah huzurunda yapıldığı için bu güreşler huzur güreşleri olarak anılmıştır. Saray dışında yapılan güreşler ise panayır güreşleri, düğün güreşleri, Ramazan güreşleri ve hayır kurumları yararına yapılan güreşler olmak üzere dörde ayrılırdı

Anadolu’da yapılan güreşlerin karakucak, Rumeli güreşleri ve yağlı güreş gibi çeşitli dalları vardı. Güreş, XIX. yüzyılda Osmanlı ülkesinde en çok yapılan spor dalı olmuştu. Anadolu ve Rumeli’de güreşsiz düğün yapılmamış, Edirne’de bulunan Kırkpınar Er Meydanı, Osmanlı’nın en büyük güreş meydanı hâline gelmişti. Bu dönemde Adalı Halil, Aliço, Koca Yusuf ve Kurtdereli Mehmet gibi pek çok ünlü güreşçi yetişmiştir. Bilhassa Koca Yusuf, 1895-1898 yılları arasında Avrupa ve Amerika turlarında karşısına çıkan bütün güreşçileri yenmiştir.

5
2
3
2
4
3
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.