Gürültü kirliliğini önlemek için alınabilecek önlemler

Gürültü kirliliğini önlemek için alınabilecek önlemler
Gürültü kirliliğinin nedenleri, gürültü kirliliğini önlemek için alınabilecek tedbirler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İnsanlar üzerinde olumsuz etki yapan, istenmeyen ve dinleyene bir anlam ifade etmeyen hoşa gitmeyen seslere gürültü denir. Gürültü günümüzde en çok karşılaşılan çevre kirliliklerinden biridir. Özellikle büyük kentlerimizde gürültü yoğunlukları oldukça yüksek seviyede olup, Dünya Sağlık Örgütü’nce belirlenen ölçülerin üzerinde olduğu değerlendirilmektedir. Gürültünün insan sağlığını ve rahatını bozduğu, olumsuz psikolojik etkiler yaptığı ve gürültünün süreklilik arz etmesi durumunda psikolojik etkinin kalıcı olacağı bir gerçektir.

Gürültü kirliliğini önlemek için alınabilecek tedbirler:

  • Otomobil kullanımını azaltacak önlemler alınmalıdır. (Motorlu taşıtların gereksiz korna çalmalarıönlenmelidir.)
  • Ev ve iş yerlerinde ses geçirmeyen camlar (ısıcam gibi) kullanılmalıdır.
  • Gürültü yapan kuruluşlar (Hava alanları, endüstri ve sanayi bölgeleri) şehirlerin dışında kurulmalıdır. Eğlence yerleri vb. ortamlarda yüksek sesle müzik çalınması engellenmelidir.
  • Düğün, şölen, cemiyet, sünnet, toplu törenlerde, çevrede olabilecek yaşlı, hasta, çocuk ve bebekleri düşünerek, aşırı yüksek sesli müzik çalınmamalı ya da kapalı alan veya ses yalıtımlı yerler seçilmelidir.
  • İşyerleri gürültülü bir sekörde faaliyet gösteriyorsa sesin dışarı taşmasını önlemeli ses yalıtımlarını işyerlerine yapılmalıdır.
  • Evlerde kullandığımız TV ve müzik aletlerinin sesini çevre ve komşulara rahatsızlık vermeyecek şekilde sadece kendi duyabileceğimiz kadar açılmalıdır.
  • Dış mekanlarda Çevremizdeki insanları rahatsız edecek şekilde gürültüye sebebiyet vermemeliyiz.
  • Araba kornası çok zaruri durumlarda kullanılmalı sürekli kornaya basılmamalıdır.
  • Bina içerisindeki alt katta yaşayanları düşünerek ayak sesleri ve benzer sesleri önlemek için tedbirler alınmalıdır.
  • Strese ve de birçok hastalığın en önemli sebebin gürültü olduğu unutulmamalı Çevremizi hasta edecek hareketlerde bulunmamalıyız.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.