Güz Metni Cevapları

Güz Metni Cevapları
7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları Güz Metni Sayfa 148, 149, 150, 151, 152 Etkinlik Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Güz Metni Sayfa 148 Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Küresel ısınmayla ilgili araştırmalarınızı arkadaşlarınıza sununuz.
Hava sıcaklıklarının artışı, karbondioksit oranının yükselmesi, buzulların erimesi, fırtınaların artması, kuraklık ve çölleşmenin artışı artık herkesin kabulleneceği netlikte iklim değişikliği gerçeğini ortaya çıkarmıştır. Günümüzde küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkileri artık rahatsız edici düzeye gelmiştir. Bu konuda mücadele kaçınılmazdır. İnsanların dış ortamla sürekli irtibatta olduğu en önemli yerlerinden biri de solunum sistemidir. Sürekli dış havayı içindeki zararlı maddelere dikkat etmeden solumaktayız. Bunun sonucu solunum sistemi hastalıkları giderek artış göstermektedir. Hastalıklarda uygulanan ilaç ve tedavi masrafları ekonomimizi oldukça olumsuz etkilemektedir. Özellikle kış aylarında Büyük şehirlerde başta bronşit olmak üzere birçok solunum sistemi hastalık oranında artış vardır.

2. Küresel ısınmanın ülkemizdeki etkileriyle ilgili yazınızı arkadaşlarınıza okuyunuz.
Türkiye iklim değişikliğinin olumsuz etkileri açısından “risk grubundaki ülkeler” arasında yer alıyor. Küresel ısınma nedeniyle kuraklaşmaya başlayan Türkiye 100 yıl içinde Kuzey Afrika’ya dönecek. Türkiye’de kuraklaşma, seller hızla artıyor, içme suları ise azalıyor. Son 70 yılda 70 istasyonda kaydedilen sıcaklık verilerine göre, Türkiye’nin yıllık ortalama sıcaklıkları artma eğiliminde.

Güz Metni Sayfa 149 Cevapları

1. ETKİNLİK

a. Metinde geçen, aşağıda anlamları ve bazı harfleri verilen sözcükleri belirleyip yazınız.

ufuk — Düz arazide veya açık denizde gökle yerin birleşir gibi göründüğü yer.
kâkül — Alna düşen kısa kesilmiş saç, perçem.
çardak — Asma vb. bitkilerin dallarını sardırmak için direklerle yapılmış yer.
kehribar — Süs eşyası yapımında kullanılan, açık sarıdan kızıla kadar türlü renklerde, yarı saydam, kolay kırılır ve bir yere hızlıca sürtüldüğünde hafif cisimleri kendine çeken, fosilleşmiş reçine, saman kapan, kıl kapan.
dişbudak — Zeytingillerden, kerestesi sert ve değerli bir ağaç, demircik.
asma — Asmagillerden, dalları çardak üzerine yayılan üzüm vb. bitkiler.
şafak — Güneş doğmadan az önce beliren aydınlık.

b. Belirlediğiniz sözcüklerden dört tanesini, birer cümlede kullanınız.

1- Tarlada çardağın altında içilen çayın bir başka oluyor.
2- Dedemden kalan kehribar tespihi çekmecemde saklıyorum.
3- Babam, saha çok üzüm versin diye asmayı budadı.
4- İşe geç kalmamak için şafak söker sökmez yola çıkıyor.

2. ETKİNLİK

Aşağıya metnin içeriğine uygun farklı bir başlık yazınız. Neden bu başlığı seçtiğinizi belirtiniz.
Başlığım
: OLUR
Bu başlığı seçme nedenim: Şiirde sık sık bu kelime geçmesinden dolayı ilgi çekici olacağını düşünmem.

Güz Metni Sayfa 150 Cevapları

3. ETKİNLİK

Metinde söz sanatı yapılan cümleleri aşağıya yazınız. Cümlelerdeki söz sanatlarını belirtiniz.

CümleSöz Sanatı
Bu ufuklarda şafak, gül gül olur;BENZETME
Tanıdık asmaların çardaktaKİŞİLEŞTİRME
Muhteşem yangını güz ülkesinin, / Doymadan seyrine, bir gün kül olur!ABARTMA

4. ETKİNLİK

a. Şiirdeki ses benzerliklerini örnekteki gibi belirleyiniz.

… gül olur;
… bülbül olur.

Cevap:

…yağmur…
…olur!

…dereler,
…olur!

b. Bu ses benzerliklerinin şiire neler kattığını aşağıya yazınız.
Cevap:
Ses benzerlikleri şiire ahenk katmıştır.

5. ETKİNLİK

Yandaki karikatürü inceleyiniz. Karikatürle ilgili düşüncelerinizi aşağıya yazınız.
Cevap:
Karikatürde nesli tükenmekte olan iki hayvanın (kutup ayısı ve penguen), buza benzetilmiş erimekte olan bir dünyanın üzerinde, ellerinde bir pankartla görüyoruz. Karikatürün verdiği mesaj: Eğer küresel ısınmaya engel olamazsak dünya ve canlılar yok olacak!

Güz Metni Sayfa 151 Cevapları

6. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki cümlelerde geçen fiilleri inceleyiniz.
• Gittiği her ülkeden süs eşyası almış.
• Hasan amca sonunda memleketinden ayrılmayı göze almış.
• Sevdiği yazarın tüm kitaplarını aldırmış.

b. Hangi cümledeki fiilin yapım eki aldığını söyleyiniz.
Cevap:
Sevdiği yazarın tüm kitaplarını aldırmış.

c. Hangi cümledeki fiilin birden fazla sözcükten oluştuğunu belirleyiniz.
Cevap:
Hasan amca sonunda memleketinden ayrılmayı göze almış.

ç. Hangi cümledeki fiilin yapım eki almadığını belirtiniz.
Cevap:
Gittiği her ülkeden süs eşyası almış.

d. Cümlelerde geçen fiilleri tablodaki uygun kutucuklara yazınız.

Basit FiilTüremiş FiilBirleşik Fiil
almışaldırmışgöze almış

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki fiilleri yapılarına göre inceleyiniz. Tablodaki uygun yerlere örnekteki gibi yazınız.

başlıyoruzokurumburnunun dikine gitmekunutursun
gülüverdihatırlatınızgörüşelimkayboldu
izleyecekleruyuyakalsamağlattısusturmalısın
kızdırdımteşekkür etmelibekleyeceğizdoğuyor
Basit FiillerTüremiş FiillerBirleşik Fiiller
okurum
unutursun
izleyecekler
bekleyeceğiz
doğuyor
başlıyoruz
hatırlatınız
görüşelim
ağlattı
susturmalısın
kızdırdım
burnunun dikine gitmek
gülüverdi
kayboldu
uyuyakalsam
teşekkür etmeli

Kök hâlinde olan ya da sadece çekim eki alan fiillere “basit fiiller”, yapım eki alan fiillere “türemiş fiiller”, en az iki sözcüğün birleşmesiyle oluşan fiillere “birleşik fiiller” denir.

Güz Metni Sayfa 152 Cevapları

8. ETKİNLİK

Aşağıya “doğa” konulu bir kompozisyon yazınız. Yazınızda giriş, gelişme, sonuç bölümlerine dikkat ediniz. Yazınızı zenginleştirmek için atasözleri, deyimler ve özdeyişlerden yararlanınız.

Doğal çevrenin diğer ismi Ekosistem'dir. Ekosistem insan etkisi olmadan doğal şekilde oluşur. Bir bölgedeki organizmalar ve canlı varlıklar, bitkiler, o bölgenin doğal çevresini oluşturur. Doğal çevre oluşumunda, bölgede bulunan canlı ve cansız varlıklar birbirine güçlü bir bağ ile bağlıdır ve bu unsurlar doğal çevreyi oluşturur.

Canlı ve cansız varlıklar doğada birbirlerini etkileyerek doğal çevre oluştururlar. Doğal çevreyi oluşturan önemli etkenler maddeler, antibiyotik maddeler, tüketiciler, üreticiler olarak ayrılan canlılardır. Organizmalar birbirleri ile bir döngü, bir besin alış verişi içerisinde olurlar. Ekosistem bu şekilde işler. Ancak insanlar doğal çevreyi bozmaktadırlar. Doğal çevreyi bozmadan yaşamak gayet mümkündür. Dünyada bir çok ülke doğal çevreye zarar vermeden, doğayı koruyarak yaşamlarına sağlıklı bir şekilde devam etmektedirler. Doğal çevreyi bozmamak adına, ağaçlara zarar vermemeli, ormanları yok edip yerine binalar yapmamalıyız. Suları kirletmemeli, içme ve kullanma sularımıza kimyasal atıklar atmamalıyız. Ayrıca, gölleri ve denizleri çöp ve kimyasal atıklarla kirletmemeliyiz.
Doğaya ve çevreye saygılı şekilde yaşamak gayet mümkündür. Hepimiz bilinçli kişiler olmalıyız ve doğal çevreye zarar vermemeliyiz. Unutmayalım ki, doğal çevre yok olursa bizler de yok oluruz.

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

1. Çevre kirliliğiyle ilgili gazete ve dergi haberleri derleyiniz.
Karşıyaka Belediyesi’nden çevre için önemli adım

Doğal kaynakları ve çevreyi korumak, israfı önlemek ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için çalışan Karşıyaka Belediyesi, ilçede yeni bir dönem başlatıyor.

İlk etapta iki mahallede hayata geçirilen ve tüm ilçeye yayılacak sistemle, artık ambalaj atıkları kaynağında ayrı toplanacak ve çöpe karışmadan geri dönüşüme kazandırılacak.

İlk hedef 17 bin konut

Karşıyaka Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından yürütülen “Ambalaj Atıklarının Kaynağından Ayrı Toplanması” sisteminin ilk uygulama alanları Bostanlı ve Atakent oldu. Bu hafta itibariyle iki mahalledeki ev ve iş yerleri tek tek ziyaret edilerek; Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın mektubu, tanıtım broşürü ve atık poşetleri vatandaşlara teslim edilmeye başlandı. Halkı bilgilendirmeyi amaçlayan ziyaretler bir haftada tamamlanacak ve bölgedeki 17 bin konut ile iş yerlerinin tamamına ulaşılacak. Ardından da uygulamaya geçilecek.

Nasıl uygulanacak?

Yeni sistem çerçevesinde vatandaşlar; kağıt-karton, plastik, metal, cam ve kompozit atıklarını (süt, çerez ambalajları vb.) belediye tarafından verilen mavi torbalarda biriktirecek. Torbalar haftada iki kez, belirli gün ve saatlerde dışarı çıkarılacak. Atıklar araçlarla toplanırken, vatandaşlara tekrar boş torbalar verilecek. Ayrıca; atık pil, bitkisel atık yağ, elektronik atık ve tekstil atıklarını teslim etmek için de 0232 363 13 31 - 248 numaralı telefondan ilgili ekiplere ulaşılabilecek.

Çevreye ve ekonomiye katkı

İlk aşamada iki mahalle ile başlatılan sistem, 2020 yılında ilçenin tamamında hayata geçirilmiş olacak. Ambalaj atıklarını çöpe karışmadan geri dönüşüme kazandıracak uygulama sayesinde; doğal kaynaklar ile çevrenin korunmasına, enerji tasarrufuna, küresel ısınmanın yavaşlatılmasına ve ülke ekonomisine katkı sağlanacak, israf önlenecek, katı atık depolama alanlarının daha sağlıklı, verimli ve uzun süre kullanılmasına olanak tanınacak.

Ortak sorun, ortak mücadele

Yeni sistemin vatandaşların katılımı ve desteği sayesinde başarıyla uygulanacağına inandığını belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay “Doğal kaynakların hızla tükenmeye başladığı ve çevre kirliliğinin arttığı bu dönemde, ne yazık ki çöp diyerek attığımız birçok geri kazanılabilir atık doğada yıllar boyunca yok olmuyor ve toprağımızı, havamızı, suyumuzu kirletiyor. Hepimizin ortak sorunu olan bu tabloya karşı halkımızla birlikte mücadele etmek amacıyla “Ambalaj Atıklarının Kaynağından Ayrı Toplanması” sistemini ilçemizde uygulamaya alıyoruz. Çevreyi korumanın hepimizin vatandaşlık görevi olduğu anlayışıyla, her bir Karşıyakalı’nın uygulamaya tam katılım sağlayacağına inanıyorum” dedi.

2. Çevreyi korumak için neler yapılması gerektiğini araştırınız.
Aşağıdaki butonlara tıklayarak çevreyi korumak için neler yapılması gerektiği hakkındaki araştırma yazılarına ulaşabilirsiniz.

Konu ile ilgili haberimize buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız

486
597
369
80
145
118
503
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
4 Yorum