Hababam Sınıfı’nın ilk yönetmeni

Hababam Sınıfı’nın ilk yönetmeni
Hababam Sınıfı’nın ilk yönetmeni kimdir sorusu KPSS sınavında soruldu. Yıllardır televizyonlarda reyting rekorları kıran ve herkesin severek izlediği Hababam Sınıfı’nın ilk yönetmeni kimdir?

Hababam Sınıfı'nın ilk yönetmeni kimdir? KPSS sorularında bugün Hababam Sınıfı yer aldı. Adaylara bugün KPSS sınavında Hababam Sınıfı soruldu. Peki adaylara sorulan Hababam Sınıfı'nın ilk yönetmeni kimdir sorusunun cevabı nedir?

Soru şu şekilde soruldu: Aşağıdakilerden hangisi, ilki 1975 yılında vizyona giren Hababam Sınıfı filmlerinin yönetmenlerinden biridir?

A- Zeki Ökten

B-Memduh Ün

C-Türker İnanoğlu

D-Umur Bugay

E-Ertem Eğilmez

Cevap: Ertem Eğilmez olacak

Ertem Eğilmez kimdir?

Türk sinema tarihinin önemli isimlerinden birisi olan Erten Eğilmez bir çok yapıma imzasını atmıştır. Sevilerek izlenen Türk komedi filmlerinin çoğunun yapımcılığını üstlenmiştir. Hababam Sınıfı dahil olmak üzere yapımları geçmişte seyrettiğimiz Yeşilçam filmleri altında toplanmıştır. Onu tanımak amaçlı Google 18 Şubat 2014 tarihinde Doodle olarak tanıtmıştır. Sizler için ünlü sinema yapımcısının kim olduğunu araştırmak istedik hayatının en önemli dönüm noktaları ve yapımları günümüze kadar uzanmiştir.

Türk sinema ve tiyatro oyuncularından olan Ertem Eğilmez, 18 Şubat 1929 Trabzon – 21 Eylül 1989 İstanbul tarihleri arasında 70 yıllık bir ömre sahip olmuştur. Eğitim hayatını başlangıcı olan ilköğretim dönemini Konya ilinde tamamlarken İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde mezun olarak hayata atıldı.

Mesleği gereğince ilk olarak küçük bir dükkanda bakkalcılık yaptı askerlik döneminde gelmişti gidip geldikten sonra yakın arkadaşı Refik Erduran ile Çağlayan Yayınevinin kurucularından olmuştur. Birlikte ilklere imza atmışlardır mizah dergisi çıkartıp cep dergilerine yatırım yapmışlardır. Fazla tutulmayıp iflasın eşiğinde dönüp ülkemize ilk langırt makinesini getirttiler. 1961 Efe film ardından Arzu film şirketlerini kurmuşlardır sinema alanında yatırım yaparak kariyerlerinde ufaktan başarıya ulaştılar. Yaman Gazeteci, Fatoş’un Fendi Tayfur’u Yendi, Bir Millet Uyanıyor filmleri ile 1967 yıllarında Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi tarihsel film ödülün kazanmışlardır. Başarıların ardından yeni film çekimleri devam etti insanları güldürmek için ufak bir ekip kuruldu Münir Özkul, Adile Naşit, Kemal Sunal, İlyas Salman, Halit Akçatepe, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Şener Şen ve Ayşen Gruda gibi oyuncular dönemin sinemasına kazandırıldı.

En büyük başarılarından biriside Rıfat Ilgaz’ın Hababam Sınıfı romanının sinemaya uyarlanması oldu. Zorlu bir dönem geçirdiler 1975 yılında beyaz perdede görülmeye başlayan filmden büyük başarı elde ettiler. Bunun devamında Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, Hababam Sınıfı Uyanıyor, Hababam Sınıfı Tatilde ve son olarak da Hababam Sınıfı Güle Güle adlı dört devam filmi çekildi.

Tiyatro işi ile de uğraşırdı 1980-1981 yılları arasında Kanlı Nigar ve Banker Bilo müzik oyunu sahne aldı onu takiben 3 yıl arayla 1984 Namuslu filmi çekildi.

Kaynak:Eğitim Sistem

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.