Habitat içindeki bir türün çok fazla artması hangi sorunlara neden olur

Habitat içindeki bir türün çok fazla artması hangi sorunlara neden olur
Habitat içindeki bir türün çok fazla artması hangi sorunlara neden olur bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Tüm habitat, insanlar, hayvanlar ve bitkiler bir denge içindedir. Herkesin ne ile ne kadar besleneceği önceden belirlenmiş bir basın ağı, bir ekosistem havuzu vardır. Bu ağdaki herhangi bir türün sayısındaki artış, onunla beslenen ya da onun beslendiği türde bir azalma gösterecektir. Bunu bir örnekle açıklayalım.

Doğal şartlarındaki aslan ve geyik arasındaki ilişkiye bakalım. O bölgedeki aslan sayısında bir artış olduğunu varsayalım. Artan aslan sayısıyla beraber aslanlarının avladığı geyik sayısı da doğru orantılı olacak şekilde artış gösterecektir. Bu da zamana yayılmış bir şekilde geyik popülasyonunun azalmasına ve hatta yok olmasına neden olacaktır. Bu etki bununla da kalmayacak, aslandan başka, geyikle beslenen etçil ve yırtıcı hayvanlarında bundan etkilenerek aç kalmalarına sebep olacaktır. Geyiğin beslendiği otların, geyiklerin yokluğunda böceklenerek doğal hayatı zarar verici nitelik kazanması da bunun yol açacağı sorunlar arasında gösterilebilir.

21
41
18
0
41
0
41
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.