Hac ibadetinin dinimizdeki önemi

Hac ibadetinin dinimizdeki önemi
Hac ibadetinin dinimizdeki önemi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İnsanlar arasındaki sınıfsal farklılıkları ortadan kaldırır. Her türden insan tek bir örtü örtünür. Mahşer gününü insanlara hatırlatır.

Hac, Allah’ın (c.c.) rızasını kazanma, vermiş olduğu sağlık, zenginlik nimetlerinden dolayı şükretmek ve Allah’a (c.c.) yakınlaşmak için yapılan bir ibadettir. Hac ibadeti dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan, dilleri ve ırkları farklı olan Müslümanları aynı amaç doğrultusunda bir araya getirir. Kişilerin takva dışında bir üstünlükleri olmadığı şuurunu hissettirir. Hacca giden tüm Müslümanlar, ekonomik ve sosyal statülerinden sıyrılırlar. Allah’ın (c.c.) huzurunda mal, mülk, makam, mevki gibi farklılıkların önemsiz olduğunu ve bütün Müslümanların eşit olduğunu görürler.

Hac lügat manası itibariyle kastetme, yönelme manalarına gelir. Şer’î ıstılahta ise belirlenmiş vakitte Arafat’ta bir miktar durduktan sonra, Kâbe-i Muazzamâ’yı usûlüne uygun olarak tavaf etmek suretiyle ziyaret etmekten ibarettir.
Hac İslam’ın temelini teşkil eden ben rükünden (esastan) birisi olması itibariyle her Müslüman erkek ve kadın üzerine farzdır. Haccın farziyeti Kur’ân, Sünnet ve ümmetin icmasıyla sabittir. Yüce Rabbimiz Kur’ân-ı Hakimde:
“...Oraya gitmeye gücü yeten kimselerin, beyti (Kâbe) haccetmesi Allah’ın insanlar üzerinde bir hak ve vecîbesidir.’ buyurmaktadır. Bu âyet haccın farziyetine açıkça işaret etmektedir. Haccın farziyetine sünnetten delil ise Ebû Hureyre (r.a.)’den rivayet edilen şu hadis-i şeriftir:
“Bir gün Rasûlullah (s.a.v.) bize şöyle hitap etti: ‘Ey insanlar! Size hac farz kılınmıştır. O halde haccı eda edin.’ Cemaatte bulunan bir adam: ‘Her sene mi ey Allah’ın Rasûlü.’ diye sordu. Rasûlullah (s.a.v.) cevap vermedi. Adam sorusunu üç kez tekrarladı. Bunun üzerine: ‘Ben sizi bıraktıkça siz de beni bırakın (madem ki sukut ettim, öyleyse sormada ısrar etmeyin).

Hac en fazîletli ibadetlerden biridir. Bir sahâbî,

“Ey Allah'ın Elçisi! En fazîletli amel hangisidir” diye sordu. Hz. Peygamber.
“Allah'a imandır” buyurdu. Sahâbî,
“Sonra hangisidir” diye sordu. Hz. Peygamber,
“Allah yolunda cihâd etmektir” buyurdu. Sahâbî,
“Sonra hangisidir” diye sordu. Hz. Peygamber,
“Makbul bir hacdır” buyurdu.
Peygamberimizin beyanı ile, “Makbul bir haccın mükafatı da ancak cennettir.”

2535
2535
2457
674
416
606
835
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum