Haçlı Seferleri’nin düzenlenmesine papanın öncülük etmesinin sebepleri nelerdir

Haçlı Seferleri’nin düzenlenmesine papanın öncülük etmesinin sebepleri nelerdir
Haçlı Seferleri’nin düzenlenmesine papanın öncülük etmesininsebepleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Haçlı seferlerinin adının haçlı olmasının sebebi üstlerine giydikleri elbiselerini üzerine çizilen haçtan gelmektedir.

Bu haçın sembol olarak seçilmesinin en büyük sebebi Hristiyan dünyanın lideri sayılan Hristiyanlık adına Papanın öncülük etmesidir.

Avrupa'da Orta Çağda kilise çok güçlü bir pozisyonda bulunuyordu. Kralları tahttan indirip tahta çıkarıyor, taçlarını elleri ile başına koyuyordu. Bu kadar güçlü olan kilisenin bazı tarikatları vardı ki en büyük amaçları Müslümanların elinde olan Kudüs'ü kurtarmaktı.

Papa bu tarikatları kontrol edebilmek ve edebilmek ve gücünü arttırabilmek için haçlı seferlerinin yapılaması için uğraşmıştır.

636 yılında Hz. Ömer'in feth ettiği Kudüs Müslümanların elinde bulunuyordu.

Bizans kendilerini tehdit eden ve sürekli sıkıştıran Türkler karşısında durabilmek için Papadan yardım talebinde bulunmuştu. Papaya göre Bizans Türklere, Müslümanlara karşı duran bir kale idi. Bu kalenin düşmemesi gerekiyordu Türkler dolayısıyla Müslümanlar bütün Avrupa'yı istila edip herkesi Müslüman yapacak diye düşünüyorlardı.

Avrupa fakir kıtlık içinde salgın hastalıklarla uğraşıyordu. Halk dinine çok bağlı olduğu için papanın bu çağrısına uymuştur. İlk gelen haçlı seferine katılan insan sayısı 600 bin olduğu kayıtlarda vardır..

Haçlı seferleri, Avrupalı Katolik Hristiyan Devletlerin, Papa'nın çağrısıyla birlik olup genelde Müslümanlara karşı düzenledikleri seferlerdir. Bu seferlerde amaç Müslümanlara karşı askeri ve siyasi olarak üstünlük sağlamaktı.

Haçlı seferlerinin düzenlenmesinde Papanın öncülük etmesinin sebepleri olarak şunları sıralayabiliriz;

  • Yukarıda da söylediğimiz gibi Haçlı seferlerine katılan devletlerin ortak noktası Katolik Hristiyan olmalarıdır. Katolik Hristiyanların dini lideri ise Papa'dır.
  • Papalık o dönemde siyasi olarak güçlüydü, devletlerin yönetimine müdahale edebilecek kadar otoritesi vardı.
  • Bu haçlı seferleri Hristiyanlık için tehdit olarak görülen Müslümanlara karşı yapılıyordu.
  • Papa bu dini ve siyasi gücünü kullanarak ve katılacak ülkelere çeşitli vaatlerde bulunarak Haçlı Seferlerine öncülük ediyordu.
  • Papalık bu yaptığı öncülük ile siyasi otoritesini de güçlendirmek istiyordu.

156
74
37
33
221
237
190
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.