Hakan Kaftanı nedir

Hakan Kaftanı nedir
Hakan Kaftanı nedir, Hakan Kaftanı'nın tarihteki önemi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hakan kaftanı nedir, ne anlama geliyor, tarihteki önemi nedir? 

Türk geleneklerinde ‘Hükümdarlar Hükümdarı’ anlamına gelen hediye. Hakan Kaftanı Osmanlı padişahları içinde sıkça kullanılan bir tören olarak kullanılırdı.

Kaftan, üste giyilen, kumaştan yapılan, uzun, süslü ve astarsız elbise, hilat. Üzerine cübbe giyilirdi. Kaftanlar cins ve nevilerine göre murabba, keçe, çuha gibi isimler alır. Kaftanların kıymetleri, renk, şerit ve düğmelerinden anlaşılırdı. 

Genellikle ipekli kumaştan yapılan uzun, süslü ve hafif giysi. 19. yüzyılın ortalarına dek kullanılan kaftanların üzerine cübbe, kürk ya da kapaniça giyilirdi. Kaftanlar, giyen kişilerin toplumsal konumunu gösterir ve bunu renk, derece ve şeritleriyle belli ederlerdi. Ağır, değerli kumaşlardan yapılanları, gümüş ve altın telli şeritlerle süslenir, altın ve elmas takılar takılırdı. Vezir kaftanları kadifeden yapılır ve kışın samur kürkle giyilirdi. Padişahtan imtiyaz alan kumandanlara bunun bir belirtisi olarak kaftan ve kılıç verilirdi. Kaftanın murabba, çuha ve keçe gibi çeşitleri vardır.

Osmanlılar’da. Kaftan Osmanlı giyiminin de en önemli unsuru olup önden açık, ayak bileklerine veya yere kadar uzanan bir üst elbisesidir. Saray giyiminde kol boyları ya dirseğe ya da bileğe kadar ve yanlardan sarkan, bazan etek boyuna kadar inen uzunlukta olabilir. Kol boyunda olanların üstüne tekrar bir kat daha elbise giyilebilir. Dirseğe kadar olanlar için aynı kumaştan ek bir kol yapılır ve bir ilikle omuzdaki bir düğmeye iliklenip uzun kollu hale getirilir. 

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.