Haldun Taner kimdir

Haldun Taner kimdir
Haldun Taner kimdir, Haldun Taner hayatı, edebi kişiliği ve eserleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Haldun Taner (İstanbul, 16 Mart 1915 – 7 Mayıs 1986) Matbaa-i Âmire müdürü Hâmid Bey anne tarafından büyükbabası, Meclis-i Mebusan İstanbul milletvekili ve Darülfünun devletler hukuku profesörü Ahmet Selâhattin Bey babasıdır. Senarsit ve yazardır. Ortaöğrenimini Galatasaray Lisesinde tamamladı. 1950 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu. 1950-54 yılları arasında üniversitenin sanat tarihi kürsüsünde asistanlık yaptı. Yurt dışında tiyatro araştırmalarında bulundu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinde tiyatro dersleri verdi.

Hikâyelerinde bireyin toplumdaki yaşam biçimleri üzerinde durdu. Bunların aksayan yanlarını mizah unsurları kullanarak anlattı. Eski ve yeni yaşam biçimi arasında kalmış insanların, sonradan görme zenginlerin yaşamlarını ele aldı. Toplumun değişik kesimlerinden seçtiği kişilerin tutarsızlıklarını, çelişkilerini ikiyüzlülüklerini sergiledi. Hikâyelerinin arka planında da çoğunlukla İstanbul manzaraları oldu. Bazı eserlerinde Haldun Yağcıoğlu takma ismini kullandı.

Tiyatrodaki ilk eserlerinde dramatik türün başarılı örneklerini verdi. Ardından epik tiyatro denemelerine girişti. “Keşanlı Ali” adlı oyunu Türk tiyatrosundaki ilk epik tiyatro örneğidir.

Haldun Taner Eserleri
Hikâye:
Tuş, Şişhane’ye Yağmur Yağıyordu, On İkiye Bir Var, Konçinalar, Yaşasın Demokrasi, Sancho’nun Sabah Yürüyüşü, Şeytan Tüyü...
Oyun: Keşanlı Ali Destanı, Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım, Eşeğin Gölgesi, Zilli Zarife, Sersem Kocanın Kurnaz Karısı, Vatan Kurtaran Şaban, Bu Şehr-i İstanbul ki, Astronot Niyazi, Ha Bu Diyar, Dev Aynası, Yar Bana Bir Eğlence, Hayırdır İnşallah, Marko Paşa...
Sohbet: Hak Dostum Diye Başlayım Söze.
Gezi: Düşsem Yollara Yollara, Berlin Mektupları.

2
1
1
0
2
2
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.