Halı ve kilimin Anadolu kültüründeki yeri ve önemi

Halı ve kilimin Anadolu kültüründeki yeri ve önemi
Halı ve kilimin Anadolu kültüründeki yeri ve önemi hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Anadolu coğrafyasında tarım ve hayvancılık bir kültür olarak gelişmiştir. Tarım ve hayvancılığın gelişmesiyle insanlar kendi hayatlarına da kültürel olarak katkılar sağlamışlardır.

Hayvanlardan elde edilen yünlerin iplik haline getirilmesi, bitkilerden elde edilen boyalarla boyanması ve işlenmesi sonucunda kilimler dokunmuştur. Kilim dokuması, hem teknik ilerlemeyi hem ticari gelişmeleri hem de kültürel kalkınmayı sağlamıştır.

Bu bakımdan kilim Anadolu kültüründe önemli bir yere sahiptir. Teknik olarak dokunması, ticari olarak satılması ve alınması, kültürel olarak işlenmesi, süslenmesi, çeyiz ve hediyelik eşya olması, ev eşyası olması, türkülere konu olması, zenginlik göstergesi olması gibi rolleri vardır. Anadolu deyince akla gelen kavramlardan biri de kilimdir.

Halı ve Kilim Anadolu Kültüründe oldukça önemli bir yere sahiptir. Çünkü her halı ve kilim bir insanın alın terini, emeğini, kültürünü, yaşamış olduğu dönemi anlatmaktadır. Günümüzde bir çok müzede atalarımızdan kalan el emeği halılar ve kilimler bulunmaktadır. Ne yazık ki, Teknoloji’nin gelişmesi ile birlikte el emeği dokuma halı ve kilimlerin yerini fabrika halıları almaya başlamıştır.

15023
5680
6203
2454
2210
3814
15031
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum