Halifenin TBMM tarafından atanmasını TBMM’nin otoritesi açısından değerlendiriniz

Halifenin TBMM tarafından atanmasını TBMM’nin otoritesi açısından değerlendiriniz
Halifenin TBMM tarafından atanmasını TBMM’nin otoritesi açısından değerlendiriniz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Tek yetkili merciinin TBMM olduğu kesinleşmiştir. Buradan da anlaşılacağı üzere meclisin üzerinde hiç bir otorite ve güç kalmamıştır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi saltanatı kaldırma kararı ile birlikte sultan Vahdettin İngilizlerle yurdu terk ederek Türkiye Cumhuriyetinde kaçmıştır. Bunun üzerine Türkiye Büyük Millet meclisi yeni karar alarak Halifelik ten boş kalan mevkiye Sultan Aziz in oğullarından olan Abdülmecit efendiyi getirdi.

TBMM o dönemde 21 anayasasına göre kararlar almaktadır. 21 anayasasında Türkiye Büyük milletinin üzerinde hiç bir güç bulunmamaktadır. Güçler birliği otoritesi benimsenmiş meclis hükumeti sistemi uygulanmaktadır. Buda tüm kararları meclisin almasına olanak sağlıyordu.

1
1
1
1
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.