Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi / Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi dizelerde verilmek istenen mesaj ne

Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi / Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi dizelerde verilmek istenen mesaj ne
Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi / Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi Kanuni Sultan Süleyman dizelerde verilmek istenen mesaj nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi.
Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi.
Kanuni Sultan Süleyman

Yukarıdaki dizelerde verilmek istenen mesaj nedir? Sınıfınızda değerlendiriniz.
muteber: Değerli, önemli.
devlet: İktidar, güç.
cihan: Dünya.
sıhhat: Sağlık.

Dillere destan olan Cihan padişahı Sultan Süleyman’ın “Olmaya devlet bir cihânda bir nefes sıhhat gibi” sözü dinimizde sağlığa verilen önemi vurgular niteliktedir. Kanuni Sultan Süleyman’ın hasta yatağında söylediği söz olarak bilinen “Halk içinde mu’teber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihânda bir nefes sihhat gibi” sözünün kısaca anlamı; “Hayat, sevinç ve mutlulukla, acı ve sıkıntılarla iç içe yaşanır. Pek çok dert ve sıkıntı insanın karşısına çıkabilir. Ancak bütün bu problemler sağlık kadar önemli değildir. Tek bir nefesin bile değeri bilinmelidir. Bütün dünya insanın olsa bile sağlık olmayınca hiçbir önemi olmuyor’’ şeklindedir.

Kanuni Sultan Süleyman'ın bu dizesinde verilmek istenen mesaj, devletin insanlar arasında en saygın ve değerli varlık olduğu ve onun korunması ve sürdürülmesi için bireylerin fedakarlık göstermesi gerektiğidir. Ayrıca, bu dizede devletin insanların yaşamında sağlık gibi temel bir gereklilik olduğuna vurgu yapılır. Devletin varlığı, toplumun refahı ve huzuru için büyük bir öneme sahiptir ve insanlar bu nedenle devletlerine hizmet etmeli ve onun devamını sağlamalıdır. Bu dize, Osmanlı İmparatorluğu'nun yüksek hükümet yetkililerinden olan Kanuni Sultan Süleyman tarafından yazılmıştır ve devletin kıymetini anlatan bir temsil içerir. Sınıfınızda bu mesajı değerlendirerek bu dizenin tarihi ve kültürel bağlamını tartışabilirsiniz.

742
128
367
96
76
158
393
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.