Hammurabi'nin kanunlarını Güneş Tanrısı’ndan aldığını söylemesinin nedeni ne olabilir

Hammurabi'nin kanunlarını Güneş Tanrısı’ndan aldığını söylemesinin nedeni ne olabilir
Hammurabi'nin kanunlarını Güneş Tanrısı’ndan aldığını söylemesinin nedeni ne olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hammurabi Kanunnamesi

Hammurabi, kanunnamesinin giriş bölümünde tanrılar tarafından seçildiğini ve çıkardığı kanunların kendisine Güneş Tanrısı Şamaş tarafından verildiğini belirterek şunları söylemiştir: “Ben saygılı prens, tanrı korkusu olan Hammurabi’yi memlekette adaleti tecelli ettirmem için, şikâyeti ve kötüyü yok etmem için, kuvvetlinin zayıfı yok etmemesi için, güneş gibi insanların üzerinde yükselmem için, Şamaş gibi yükselip ülkeyi aydınlatmam için, onların refahı için Anum ve Enlil adımı andılar.

Enlil'in çağırdığı Çoban Hammurabi'yim ben. Babil'in adını büyüten, efendisi Marduk'un gönlünü hoş eden, halkına bolluk suyu temin eden, memleketin koruyucusu, kralların kralıyım ben. Marduk insanları doğru idare etmek ve memleketin idaresini ele almakla beni görevlendirdiği zaman memleketin diline doğruluk ve adalet koydum.” Mebrure Tosun, Kadriye Yalvaç, Sümer, Babil, Assur Kanunları ve Ammi-Şaduqa Fermanı, s. 181-185

Cevap: Böylece kanunlara karşı çıkacakların önünü esmiş olur. Çünkü emirler Tanrı’dan gelmekte ve sorgulamaya kapalı olacak herkes de mecburen baş eğerek uymak zorunda kalacaktır. Cezalara da herhangi bir itiraz hakları olmayacaktır.

92
19
79
10
23
9
33
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.