Hangi namazların cemaatle kılınması zorunludur

Hangi namazların cemaatle kılınması zorunludur
Hangi namazların cemaatle kılınması zorunludur bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

ETKİNLİK

Sabah namazı 2 sünnet, 2 farz olmak üzere 4 rekâttır.
Öğle namazı 4 ilk sünnet, 4 farz, iki de son sünnet olmak üzere 10 rekâttır.
İkindi namazı 4 sünnet, 4 farz olmak üzere 8 rekâttır.
Akşam namazı 3 farz, 2 sünnet olmak üzere 5 rekâttır.
Yatsı namazı vitir namazıyla birlikte 13 rekât olarak kılınır.

Namaz farz olan bir ibadettir. Günde beş vakit kılınmaktadır. Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı vakitlerinden oluşmaktadır. Namazın cemaatle kılınması gerekir. Bu bir mecburiyet değildir. Vakit namazları bireysel olarak kılınabilir. Mescitlerde, camilerde namaz cemaat olmadan da kılınır. Nafile namazlar da cemaat olmadan kılınır.

Bazı namazların cemaatle kılınması mecburidir. Bu namazlar Cuma Namazı ve Bayram Namazı şeklindedir. Cuma namazı, cuma günü öğle vaktinde kılınan bir namazdır. Hutbe de namazdan sayılmaktadır. Bu nedenle insanların gelip hutbe dinledikten sonra cemaatle namaz kılması gerekir. Bireysel kılınmaz.

Bayram Namazı vacip olan bir namazdır. Tek başına kılınmaz. Bayram Namazında da hutbe vardır. Namaz kıldıktan sonra hutbe okunur. Bayram Namazı da bireysel kılınmaz.

Cemaatle kılınması gereken namazlar farz ve vacip olan namazlardır. Cuma ve Bayram namazlarıdır.

Not: Şafiye göre bayram namazı sünnet olduğu için sadece farz olan cuma namazıdır

Cenaze namazında cemaatin çokluğu, ölen kişi için şahitlik ve şefaattir. Cenaze namazını kılanlar için ise bu namaz büyük bir sevaptır.

Nitekim sevgili, Peygamberimiz bir hadisi şerifinde bu hususta şöyle buyurmaktadır: “Kimin cenazesinde yüz Müslüman namaz kılarsa ona mağfiret olunur”.

Bir başka hadisinde de şöyle buyurmaktadır: “Kim bir Müslüman üzerine namaz kılarsa ona bir kiratlık sevap vardır. Kim de defnedinceye kadar cenazeye iştirak ederse ona iki kiratlık sevap vardır. Allah’a yemin olsun ki, (Kirat) şu gördüğümüz Uhud dağından daha büyüktür.”

Buna göre cenaze namazında ne kadar kişi bulursa ölen kimse için o kadar iyi ve sevaptır. Aynı zaman da kılan kimse için de çok büyük bir sevaptır.

273
270
349
69
165
106
864
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum