Haritalarda bulunması gereken unsurlar

Haritalarda bulunması gereken unsurlar
Haritalarda bulunması gereken unsurlar nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bir yerin haritasını çizmek için haritanın kullanım amacına uygun başlığı, ölçeği ve coğrafi kordinatları belirlenir. Harita üzerine yönü belirleyen yön oku konulur. Haritada coğrafi koordinatlar gösterilmişse yön oku konulmayabilir.

Haritada bulunması gerekenler ise;
• Konu ile ilişkili sade bir başlık
• Ölçek
• Coğrafi koordinatlar
• Yön oku
• Açıklamalar (lejant) dır.

Başlık: Haritanın kullanım amacını belirtmeli, haritayı tanıtmaya yeterli, açık ve kısa olmalıdır.
Ölçek: Haritanın kullanım amacına göre belirlenmelidir.
Coğrafi koordinatlar: Haritası yapılacak alanın öncelikle enlem ve boylamları belirlenir. Çünkü haritanın ölçeği, bu alanın genişliğine ve kullanım amacına göre belirlenir.
Yön oku: Haritalarda yönün belirlenebilmesi için kullanılır. (Coğrafi koordinatların olduğu haritalarda yön oku kullanılmayabilir.)
Lejant: Haritada kullanılan özel işaretlerin ne anlama geldiğini gösteren bölümdür. Her haritanın kullanım amacına göre farklı işaretler kullanılır.

Kaynak:Eğitim Sistem

20
164
17
45
5
22
161
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.