Hasta hakları nelerdir

Hasta hakları nelerdir
Hasta hakları nelerdir, hasta haklarını kısaca maddeler halinde yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Hasta Hakları;

Tanı ve tedavi amacıyla Hastanemize başvuran her birey bölümümüz tarafından denetlenen ve bu metinde yazılı hale getirilen hakları her aşamada takip edebilir:

1. Hizmetten genel olarak faydalanma: Hastaların adalet ve hakkaniyet ilkeleri çerçevesinde sağlık hizmetlerinden faydalanma açısından herkesin ırk, dil, din ve mezhep, cinsiyet, felsefi inanç, ekonomik ve sosyal durumları dikkate alınmadan adil ve eşit hizmet alma hakkı vardır.

2. Bilgilendirme ve bilgi isteme: Hastaların sağlık hizmetinin ve imkânının ne olduğunu öğrenme ve sağlık durumu ile ilgili her türlü bilgiyi sözlü veya yazılı isteme hakkı vardır.

3. Sağlık kuruluşunu ve personelini seçme ve değiştirme: Hastaların, sağlık kuruluşunu seçme, değiştirme ve seçtiği sağlık kuruluşunda verilen sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkı vardır. Hastalar, sağlık hizmeti verecek/vermekte olan hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının kimliklerini, görev ve unvanlarını öğrenme, bu kişileri seçme ve değiştirme hakkına sahiptir.

4. Güvenli hizmet alma: Hastaların sağlık hizmetini güven duyabilecekleri bir ortamda almaya hakkı vardır.

5. Mahremiyet: Hastaların gizliliğe uygun bir ortamda her türlü sağlık hizmetini almaya hakları vardır.

6. Reddetme, durdurma ve rıza: Hastaların tedaviyi reddetme, durdurulmasını isteme, tıbbi müdahalelerde rızasının alınması ve rıza çerçevesinde hizmetten faydalanma hakkı vardır.

7. Dinî vecibeleri yerine getirebilme: Hastaların sağlık tesisinin imkânları ölçüsünde ve idarece alınan tedbirler çerçevesinde, dinî vecibelerini yerine getirmeye hakkı vardır.

8. İnsani değerlere saygı gösterilmesi, saygınlık görme ve rahatlık: Hastaların; saygı, itina ve ihtimam gösterilerek güler yüzlü, nazik, şefkatli, merhametli çalışanlardan oluşan bir ortamda; hijyenik şartların sağlandığı, gürültülü ve rahatsız edici bütün etkenlerden arındırılmış bir sağlık hizmeti almaya hakkı vardır.

9. Müracaat, şikâyet ve dava hakkı: Hastaların, haklarının ihlali hâlinde, mevzuat çerçevesinde her türlü başvuru, şikâyet ve dava haklarını kullanmaya hakkı vardır.

Hasta haklarını kullanan bireyler, bu konuda yaşanan sorunların çözümü için Hasta Hakları Birimi’ne başvurmalıdır.

10. Ziyaretçi ve refakatçi bulundurma: Sağlık tesislerince belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde hastaların ziyaretçi kabul etmeye, mevzuatın ve sağlık tesisinin imkânları ölçüsünde hekimin uygun görmesi hâlinde refakatçi bulundurmaya hakkı vardır.

Kısaca;

  • Hizmetten genel olarak faydalanma
  • Bilgilendirme ve bilgi isteme
  • Sağlık kuruluşunu ve personelini seçme ve değiştirme
  • Güvenli hizmet alma
  • Mahremiyet
  • Reddetme, durdurma ve rıza
  • Dinî vecibeleri yerine getirebilme
  • İnsani değerlere saygı gösterilmesi, saygınlık görme ve rahatlık
  • Müracaat, şikâyet ve dava hakkı
  • Ziyaretçi ve refakatçi bulundurma

Kaynak:Eğitim Sistem

0
1
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.