Hasta sorumlulukları nelerdir

Hasta sorumlulukları nelerdir
Hasta sorumlulukları nelerdir, hastanın uyması gereken kurallar nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hasta sorumlulukları; hastanın bir sağlık kuruluşuna başvurmadan veya başvurduktan sonraki süreçte yerine getirmesi gereken ödev ve yükümlülükler olarak tanımlanabilir. 8 Mayıs 2014 tarihinde yayınlanan “Hasta Hakları Yönetmelik’inde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile 1998 yılında yürürlüğe giren Hasta Hakları Yönetmelik’inde değişikliğe gidilmiş, yeni yönetmeliğin 42/A maddesinde hastanın sağlık hizmeti alırken uyması gereken kurallar da eklenmiştir. Yönetmelik maddesine göre, hasta sağlık hizmeti alırken aşağıdaki kurallara uymak zorundadır:

  • Başvurduğu sağlık kurum ve kuruluşunun kural ve uygulamalarına uygun davranır ve katılımcı bir yaklaşımla teşhis ve tedavi ekibinin bir parçası olduğu bilinciyle hareket eder.
  • Yakınmalarını, daha önce geçirdiği hastalıkları, gördüğü tedavileri ve tıbbi müdahaleleri, eğer varsa hâlen kullandığı ilaçları ve sağlığıyla ilgili bilgileri mümkün olduğunca eksiksiz ve doğru olarak verir.
  • Hekim tarafından belirlenen sürelerde kontrole gelir ve tedavisinin gidişatı hakkında geri bildirimlerde bulunur.
  • İlgili mevzuata göre, öncelik tanınan hastalar ile diğer hastaların ve personelin haklarına saygı gösterir.
  • Haklarının ihlal edildiğini düşündüğünde veya sorun yaşadığında hasta hakları birimine başvurur.
  • Sağlık personeline sözlü ve fiziki saldırıya yönelik davranışlarda bulunmaz.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.