Hasta veya yaralıyı değerlendirme aşamaları nelerdir

Hasta veya yaralıyı değerlendirme aşamaları nelerdir
Hasta veya yaralıyı değerlendirme aşamaları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hasta/yaralıya sözlü uyaranla ya da hafifçe omzuna dokunarak “iyi misiniz?” diye sorularak bilinç durumu değerlendirmesi yapılır. Bilinç durumunun değerlendirilmesi daha sonraki aşamalar için önemlidir. Buna göre hasta/yaralının ilk değerlendirilme aşamaları şunlardır:

A. Havayolu açıklığının değerlendirilmesi
B. Solunumun değerlendirilmesi
C. Dolaşımın değerlendirilmesi

Hasta veya yaralıyı değerlendirme ilk yardım uygulaması için gereklidir. İlk yardımda uygulanması gereken ilk şey hasta veya yaralının değerlendirilmesidir. Bunun için en doğru aşamaların takip edilmesi gerekir. Devamında da hayati risk azalmış olur.

Hasta veya yaralıyı değerlendirme aşamaları hava yolu açıklığının değerlendirilmesi ve solunumun değerlendirilmesidir. Baş-çene pozisyonunun belirlenmesi hava yolu açıklığının değerlendirilmesi için gereklidir. Bak-hisset-dinle yöntemi ile de solunum yolları 5 saniyede bir kontrol edilebilir. Böylece solunumun sağlandığını görmek hayati riskin azaldığı anlamına gelir. Boğulmalar, nefes darlanmaları ve bilinç kayıplarının önüne geçmek için bu gereklidir. İlk yardım uygulaması ise bundan sonra başlamaktadır.

0
1
0
1
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.