Hastalar yaşadıkları sorunları çözmek için nereye başvurmaları gerekir

Hastalar yaşadıkları sorunları çözmek için nereye başvurmaları gerekir
Hasta haklarını kullanan bireylerin bu konuda yaşadıkları sorunları çözmek için nereye başvurmaları gerektiği konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hastanın sağlık kuruluşlarında belirli hakları vardır. Özgür şekilde haklarını kullanmaları gereken hastalar bazı konularda sorun yaşayabiliyorlar. Bu sorunların çözümü için gitmeleri gereken yerler kuruluşlar farklılık gösteriyor. Hastanın doktorunu kendi seçme, tedaviyi reddetme, bilgilerinin gizli kalmasını isteme hakları vardır. Bu haklarını almak ve kullanma için başvurması gereken yerlerde sıkıntı yaşayabilen hastalar mevcuttur.

Eğer böyle bir sıkıntı mevcutsa kişinin hakları yerine getirmiyorsa bulunduğu sağlık kuruluşunu ve ilgilenmeyen sağlık personellerini şikâyet etme hakkı oluşur. Hasta, insaniyet ve hakkaniyet kuralları çerçevesinde sağlıklı yaşamanın teşvik edilmesine yönelik çalışma ve koruyucu sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere, sağlık hizmetlerinden taleplerinden uygun olarak faydalanma hakkına sahiptir. Bu hak, sağlık hizmeti veren bütün kurum ve kuruluşlar ile sağlık hizmetinde çalışan personelin adalet ve insaniyet standardına uygun hizmet verme yükümlülüklerini de içerir.

Hasta Hakları Birimleri gibi Hasta Hakları Kurulları ve Sertifikalı Eğitim almış danışmanlar haklarınızı temin edemediğinizde başvuracağız yerlerdir. Hasta hakları uygulamalarının yürütülmesi amacıyla sağlık kurum ve kuruluşları bünyesinde hasta hakları birimleri oluşturulmuştur. Özel hastanelerde, devlet hastanelerin, askeri ve göz ve diş hastanelerinden oluşan bir kurul belirlenir. Haklarını kullanamamış hasta için oluşturan kurulun içinde şikâyet edilen personelin bulunduğu sağlık kuruluşundaki en üst yöneticilerinin belirlediği kurum temsilcisi il veya ilçe sağlık müdürü objektif görüş için bir vatandaş bulunur. Kurul duruma bağlı olarak tekrardan kurulabilir.

412
364
88
92
121
111
405
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.