Havada bulunma yüzdesi en büyük olan iki gaz hangisidir

Havada bulunma yüzdesi en büyük olan iki gaz hangisidir
Havada bulunma yüzdesi en büyük olan iki gaz hangisidir, bu gazları havadan nasıl elde edebiliriz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Havada en yüksek bulunma oranına sahip gazlar azot ve oksijen gazlarıdır. Azot havada %78 oranında, oksijen %21 oranında bulunur. Bu gazları havadan ayırmak için çeşitli ayırma işlemleri uygulanır.

Gaz karışımlarını ayırmak uğraştırıcı bir iş. Havada bulunan oksijen veya azotu ayrıştırmak için farklı yollar mevcut, bunlardan ihtiyaç duyulan miktara göre farklı yollarla işlemler yapılır.

  • Hava yüksek basınç altında sıvılaştırılıp sonrasında yoğunluk farkı kullanılarak damıtma ile ayrıştırılabilir.

Bu işlem anlatırken kolay gelse de havayı sıvılaştırmak için 200 bar civarı bir basınç gerekir, itfaiye hortumundan akan suyun 5 bar basınçlı çıktığını düşünürsek 200 bar elde etmenin zorluğunu tahmin edebilirsiniz. Bu yüzden küçük çaplı ihtiyaç olması durumunda kimyasal işlemlerle ayrıştırma yapılır.

  • Hava civa ile birlikte ısıtıldığında civa oksit oluşur, sonrasında civa oksit ayrıştırılarak oksijen elde edilebilir.

Küçük çaplı oksijen ihtiyaçları için bu yöntem kullanılabilir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.