Havadan oksijen ve azot eldesinde bileşenlerin hangi özelliğinin farklı olması

Havadan oksijen ve azot eldesinde bileşenlerin hangi özelliğinin farklı olması
Havadan oksijen ve azot eldesinde bileşenlerin hangi özelliğinin farklı olmasından yararlanılır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

bir miktar havanın önce soğutulup sıvı hale gelmesinden sonra, azot ve oksijenin arasındaki farklı buharlaşma derecelerinden yararlanılır. Böylece ısıtılan havadan önce azotu sonra ise oksijeni toplarız.

Atmosferimizdeki havada sadece oksijen yoktur, birçok farklı gazın karışımından oluşmaktadır ama en çok ise azot gazı bulunur.  

Havadaki gazların oranları ve bazıları şu şekildedir;

  • Azot (%78)
  • Oksijen (%21)
  • Argon (%0,9)
  • CO, CO2, Ne gibi diğer gazlar ise % 0,1'lik kısmı oluştururlar.  

Havadaki gazların ayrılması bizim için ve endüstri için oldukça önemlidir, bu yüzden de bunları ayırabilmek için bazı yollar keşfedilmiştir.  

En bilindik yöntem ise şudur;  (buharlaşma derecelerinin farklılıklarından yararlanılır)

  • Öncelikle belli bir miktardaki hava alınır ve yüksek basınç altında soğutularak sıvı hale getirilir.
  • Daha sonra ise bu sıvılaştırılmış havayı kontrollü bir şekilde ısıtılmaya başlanır.  
  • Isıtma sürecinde -196 derecede  azot gazı buharlaşır. -186 derecede ise argon gazı ve -183 derecede ise oksijen gazı elde edilir. Üç bölmeli bir ısıtma kulesinde bu sıvılaştırılmış havayı buharlaştırmaya başlanırsa en üstte azot, ortada argon ve el alt bölmede oksijen elde edilir.

162
131
56
2
2
26
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.