Havza Genelgesi’nin, Hristiyan halka karşı taşkınlık yapılmaması yönündeki maddesini, Mondros Ateşkes Antlaşması’nın işgallerle

Havza Genelgesi’nin, Hristiyan halka karşı taşkınlık yapılmaması yönündeki maddesini, Mondros Ateşkes Antlaşması’nın işgallerle
Havza Genelgesi’nin, Hristiyan halka karşı taşkınlık yapılmamasıyönündeki maddesini, Mondros Ateşkes Antlaşması’nın işgallerle ilgili 7. maddesi ile ilişkilendirerek açıklayınız.
  • Mondros Ateşkes Antlaşmasının 7. maddesinde yazana göre İtilaf devletleri, güvenliğin sağlanamadığını düşündüğü stratejik yerleri işgal edebilecekti.
  • Bundan istifade etmek için Hristiyan topluluklar ile yakınlaştılar ve ayaklanmaları için onları teşvik ettiler.
  • Bunun sonucunda Hristiyan halk isyan çıkaracak ve İtilaf Devletleri, isyanları bahane gösterip, halkın can güvenliğinin tehlikede olduğunu iddia ederek istedikleri yerleri işgal edecekti.
  • Havza Genelgesinde bunların önüne geçebilmek için, Türk halkının tepkilerini miting ile göstermesi istenmiştir. Böylece Hristiyan halkın kışkırtmaları fayda etmeyecekti.

Mondros Ateşkes Antlaşması (Mondros Mütarekesi)

I. Dünya Savaşı bittikten sonra Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan imzalanmıştır. Osmanlı Devleti adına bu antlaşmayı Bahriye Nazırı Rauf Bey, Limni adasının Mondros Limanı'nda demirli Agamemnon zırhlısında 30 Ekim 1918 tarihinde imzalamıştır.

Bu antlaşma sonucunda Osmanlı Devleti fiilen sona ermiştir.

81
25
73
26
23
23
23
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.