Hayâ sıyrılmış inmiş, öyle yüzsüzlük ki her yerde / Ne çirkin yüzleri örtermiş, meğer o incecik perde

Hayâ sıyrılmış inmiş, öyle yüzsüzlük ki her yerde / Ne çirkin yüzleri örtermiş, meğer o incecik perde
Hayâ sıyrılmış inmiş, öyle yüzsüzlük ki her yerde / Ne çirkin yüzleri örtermiş, meğer o incecik perde M. Âkif Ersoy’un vurguladığı durum nedir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : “Hayâ sıyrılmış inmiş, öyle yüzsüzlük ki her yerde
Ne çirkin yüzleri örtermiş, meğer o incecik perde.”
M. Âkif Ersoy, (Safahat, s. 525.)
Yukarıdaki beyitte M. Âkif Ersoy’un vurguladığı durum nedir? Arkadaşlarınızla tartışınız.

Ödev cevabı kısaca : M. Âkif Ersoy bu beyitte hayâ ve yüzsüzlük arasındaki farkı vurguluyor gibi görünüyor. Beyitte, hayânın sıyrıldığı ve yüzsüzlüğün her yerde yaygın olduğu bir durum anlatılıyor. Hayâ, incelikli bir perde olarak tasvir edilirken, yüzsüzlük ise bu perdenin kalktığı ve insanların çirkin yüzlerini örtmediği bir döneme işaret ediyor. Yani, toplumda artan yüzsüzlük ve utanmazlık, hayânın kaybolduğunu ve ahlaki değerlerin zayıfladığını ifade ediyor olabilir. Bu nedenle beyitte, hayâya vurgu yapılarak toplumsal değerlere olan özlemin ve değerlerin unutulduğu bir döneme dikkat çekiliyor gibi görünmektedir. Bu durumu arkadaşlarınızla tartışarak daha fazla anlamlandırabilirsiniz.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.