Haydut devlet ne demek

Haydut devlet ne demek
Haydut devlet, kendi halklarına merhametsizce davranan, uluslararası hukuka saygısı olmadığını gösteren, komşularını tehdit eden, ve katı bir şekilde tarafı oldukları uluslararası antlaşmaları ihlal eden devletlere verilen genel isimdir.

Başlangıç olarak eğer bir tanım vermek gerekirse; Amerikan Ulusal Güvenlik Stratejisi’nin haydut devlet tanımlaması örnek olarak gösterilebilir. Tanım şöyledir ki; ” kendi halklarına merhametsizce davranan”, “uluslararası hukuka saygısı olmadığını gösteren”, “komşularını tehdit eden, ve katı bir şekilde tarafı oldukları uluslararası antlaşmaları ihlal eden”, “kitle imha silahlarını elde etme azminde olan”, “dünya çevresinde terörizmi destekleyen” ve “temel insani değerleri reddeden ve ABD’den nefret eden” devletlere verilen genel isim “haydut devlettir”. ABD’nin 80’li yıllarda hazırlamaya başladığı “haydut devlet” tanımlamasına giren devletler ve listeye giriş tarihleri; Kuzey Kore(1988), İran(1984), Irak(1989), Suriye(1988), Libya(1982), Sudan(1993) ve Küba(1982) idi. Irak’ın işgali ve Libya’nın kitle imha silahlarını yok etmeye karar vermesinin ardından liste 5’e indi.

Haydut devlet veya kural tanımayan devlet (İngilizce: Rogue state), küresel barışı tehdit eden, ne yapacakları önceden tahmin edilemeyen, kitle imha silahlarının yaygınlaşmasına yardım eden, terörizmi destekleyen, hatta bunu siyasetlerinde bir araç olarak kullandıkları iddia edilen devletler için uluslararası ilişkilerde kullanılan bir terim.

İran, Kuzey Kore, Suriye ve Sudan gibi devletler haydut devlet tanımı içerisinde Amerika Birleşik Devletleri tarafından sıkça kullanılmaktadır.

17 Nisan 2015'te Amerikalı yazar, tarihçi ve eleştirmen Noam Chomsky, ABD ve İsrail'i iki ayrı haydut devlet olarak nitelendirdi.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.