Hayvanlarda büyüme ve gelişme

Hayvanlarda büyüme ve gelişme
Doğada yaşayan ve hücreden meydana gelen tüm canlıların büyüme, gelişme, üreme ve ölmesini içine alan sürece hayat döngüsü denir

Doğadaki canlıların beslenme ve üreme şekilleri, gelişim özellikleri ve yavru bakımları gibi pek çok özelliği birbirinden farklı olduğundan her canlının hayat döngüsü farklıdır. Hayat döngüsü üreme ile başlar. Hayvanların hayat döngüleri birbirinden farklıdır. Bazıları bir yumurtadan çıkarak dünyaya gelirken bazıları da anne karnında gelişimini tamamladıktan sonra dünyaya gelir.

Hayvanlar omurgalı ve omurgasız olmak üzere iki temel grupta incelenir. Omurgalı canlılar olan balık, kurbağa, kuş, sürüngenler ve memeliler eşeyli üremeyle çoğalır. Denizyıldızı, hidra ve mercan gibi omurgasız hayvanlar ise eşeysiz üremeyle çoğalır. Omurgalı hayvanlar yavrusunu dünyaya getirme şekillerine göre farklılık gösterir. Bazı canlılar yavrusunu yumurtlayarak, bazıları da doğurarak dünyaya getirir.

Tavuk, ördek, deve kuşu gibi kuş türleri; timsah, yılan, balık gibi omurgalı canlılar; arı, kelebek, karınca gibi bazı omurgasız canlılar yavrusunu yumurtlayarak dünyaya getirir. Bu canlılarda dişi ve erkek üreme hücrelerinin birleşmesiyle oluşan yavru, gelişimini yumurta içinde tamamlar ve belli bir süre sonra yumurtadan dışarı çıkar. Kuşlarda ve bazı balık türlerinde yavru bakımı görülür.

Kedi, köpek, yarasa, yunus gibi memeli hayvanlar da yavrusunu doğurarak dünyaya getirir. Bu canlılarda dişi ve erkek üreme hücrelerinin birleşmesiyle oluşan yavru, ana canlının vücudunda gelişimini sürdürür ve belli bir süre sonra doğumla dünyaya gelir.

İnsanlar da memeli canlılar grubuna dâhildir ve eşeyli üreme ile çoğalır. Yavrusunu doğurarak dünyaya getirir. Yavru doğduktan sonra anne, yavrusunu sütle besler ve bakımını üstlenir. Tüm canlılar dünyaya geldikten sonra büyür, gelişir ve yetişkin bir canlı olur.

Köpeklerin yaşam döngüsünün süreleri tür ve boyutlarına göre farklılık gösterir. Köpeğin yaşam döngüsünün aşamaları şunlardır:

Yeni doğan

Yaklaşık 58-63 günlük gebelik süresinden sonra başlayan evredir. Doğduğunda gözleri kapalıdır ve yaklaşık 10 gün sonra gözleri açılır. Anne sütüyle beslenir ve bakıma muhtaçtır. Bu evrede çok hızlı bir büyüme gerçekleşir.

Ergenlik

Yeni doğan evresi yerini ergenlik evresine bırakır. Ergenlik evresi, hormonların devreye girmeye başladığı bir dönemdir. Köpeğin yavruyken sahip olduğu tüyler dökülür ve köpek erişkin boyutlarına ulaşır. Bu evrede yavru doğurabilecek duruma gelir. Genel olarak erkek köpekler 6-8 aylık dönemde, dişiler ise 8-10 aylık dönemde ergenliğe girer.

Erişkinlik

Yaklaşık olarak 1,5 veya 2 yaştan sonrası köpeklerde olgunluk dönemidir. Bu dönem erişkinlik olarak adlandırılır.

Yaşlılık

Köpekler 6 ile 10 yaş arasındaki bir dönemde yaşlılık evresine girer. Bu evre boyunca köpeklerin burnu beyazlamaya başlar. Yaşlılıkla beraber köpekler daha yavaş hareket eder.

Kaynak:Eğitim Sistem

10
10
10
10
10
10
11
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.