Helal kazanca önem vermenin birey ve toplum huzuru açısından yararları

Helal kazanca önem vermenin birey ve toplum huzuru açısından yararları
Helal kazanca önem vermenin birey ve toplum huzuru açısından yararları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Helal kazanç, alın teri ve emek harcanarak kazanılan kazançtır. Helal kazanç bireylerin hayatında çok önemlidir. Çünkü geçim kaynakları sayesinde ailelerini geçindiren insanlar helal kazancın bereketine inanırlar. Helal kazanca önem verilmesi birey ve toplum huzuru için çok önemlidir.

Toplumda adil bir düzenin oluşması, hakların korunması ve emeklerin karşılığını bulması için helal kazanca önem verilmesi gerekir. İşçinin hakkının teri kurumadan vermek, Allah’ın çizdiği sınırlar dahilinde geçimini sağlamak, bireylerin hayatında ve toplumda bereketli bir hayatın yaşanmasını sağlar. Bu nedenler işveren ve işçilerin kanaatkar olarak helal kazanca itibar etmeleri gerekir.

  • Helal kazançlar insanların arasını bozmaz. Herkes kendi işi ile ilgilenir.
  • Kişinin alın terinin, el emeğinin karşılığından daha hayırlı bir şey yiyemez insan.
  • Ey iman edenler! Size verdiğimiz nimetlerin helal ve temiz olanlarından yiyin.
  • Rabbimiz bu ayetinde bizden haramdan uzak durmamızı istemiştir. Helale yönelmemizi istemektedir.
  • Bizde Rabbimize uyup helale dönüp haramdan uzak durmalıyız

Nisâ sûresi 29. ayet, İslam’ın bütün muamelat hükümlerinin hedefi olan “beş zarurî değerin ve amacın (makasıdü’ş-şerîa) korunması” ilkesinden ikisini, canın ve malın korunmasını ihtiva etmektedir. Ayet, ticaretin meşru bir kazanç yolu olduğunu ilan ederken hırsızlık, gasp, rüşvet, faizcilik ve tefecilik, fahiş fiyat, aldatma gibi haksız kazanç yöntemlerini de yasaklamaktadır. Bu yöntemlerde güçlü olan karşı tarafı ezmekte, zaaf ve ihtiyaç içinde olmasından yararlanmakta, rızası olmadan zayıfın malını alıp yemektedir. Ayette malların haksız yollarla elde edilmesi yasaklandıktan hemen sonra “Kendinizi öldürmeyin…” buyurulması özellikle dikkat çekicidir. Zira haksızlık ve sosyal adaletsizlik ile anarşiyi doğurur veya körükler. Toplum düzeni bozulup asayiş ortadan kalkınca toplumdaki herkesin can güvenliği de tehlikeye düşer. Ayetin asıl hedefi; haksız olarak başkasını öldürmeyi yasaklamak olduğu hâlde, başkalarını kastederek “Kendinizi öldürmeyin.” kısmı, hayat hakkının korunması bakımından çok güçlü bir vurgu taşımaktadır.

493
562
489
136
132
132
372
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.