Hentbol oyun kuralları kısaca maddeler halinde

Hentbol oyun kuralları kısaca maddeler halinde
Hentbol oyun kuralları nelerdir 10 tane kural yazınız, Hentbol oyun kurallarını kısaca açıklayınız. Hentbol saha ölçüleri nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Günümüzde bir çok branş gibi hentbol da sporda değer göremeyen branşlardan birisidir. Bu sporu günlük yaşamımızda arkadaşlarımızla beraber oynamamız oldukça basittir. Bu oyunun yaygınlaşabilmesi adına biz de kurallarını aşağıda yayınladık :

1- Bir kaleci ve altı oyuncu olmak üzere 7 kişilik 2 takımdan oluşur.
2- Dış yüzeyi kaygan olan, sentetik bir topla oynanır.
3- Kaleci ceza sahası içinde topa her yeriyle dokunabilir.
4-Topu 3 saniyeden fazla elinizde tutamazsınız.
5- Topu tutan oyuncu en fazla üç adım atabilir.
6- Topu rakip attığı takdirde ayakla karşılık verebiliriz.
7- Rakibin elindeki topu elleyemezsiniz ancak top havadayken araya girebilirsiniz.
8- Faul yapan oyuncu 2 dakika dışarı çıkar ve takım eksik kalır.
9- Futboldaki penaltının karşılığı olan 7 metre atışları kullanılır.
10- İki hakemle yönetilir.
11- Hentbol oyununda oyun süresi yaş kategorisine göre değişiklik gösterir.16 ve daha yukarı yaştaki oyunculardan oluşan bütün takımlar için normal oyun süresi 30 dakikalık iki devredir ve devre arası normalde 10 dakikadır.
12-
Yaşları 12 – 16 arasında olan takımlar için oyun süresi 2 x 25 ve 8 – 12 arasında olan takımlar için ise 2 x 20 dakikadır ve her iki durumda da devre arası 10 dakikadır.

Not: IHF, kıta ve ulusal federasyonlar kendi sorumluluk alanları içinde devre arası süresiyle ilgili farklı uygulama hakkına sahiptirler. Ancak, devre arası süresi en fazla 15 dakikadır.

İsveç, Danimarka, Almanya ve Fransa da hentbol ligleri vardır Afrikada’da futboldan sonra en çok oynanan spordur. 1950 lerden sonra bu sporun kapalı salonlarda oynanması başlamıştır.

Rusya ve Kore’de dünya şampiyonluğu bile bulunmaktadır.

Hentbol oyun sahası

Tam boyutlu hentbol sahası, uzun kenarı 40 metre, kısa kenarı 20 metre uzunluğunda olan bir dikdörtgen biçimindedir Uzun kenarlar hentbol sahasının kenar çizgilerini, kısa kenarlar ise kale çizgisini oluşturur.

Hentbol sahası, kale çizgilerine paralel bir orta çizgi ile ikiye bölünen bir oyun sahasından ve iki kale sahasından oluşur Saha ölçüleri ve zemin bir takımın üstünlüğüne yol açacak bir şekilde değiştirilemez

Emniyet alanı, kenar çizgileri dışından en az 1 metre, kale çizgisi dışından ise en az 2 metre uzaktadır
Kale : üzerinde bulunduğu kale çizgisinin tam ortasına yerleştirilmiştir. İçten içe 2 metre yüksekliğinde ve 3 metre genişliğindedir Bir üst direkle birbirine bağlanan kale yan direkleri, yere sağlamca tutturulmuştur Kale direklerinin arka kenarı, kale çizgisinin dış kenarıyla aynı çizgidedir Yan direkler ve üst direk 8 cm x 8 cm boyutlarında ve aynı maddeden yapılır Yan direklerin ve üst direğin dört yanı, arka planda da belli olacak şekilde birbirini takip eden iki ayrı renkteki şeritlerle boyanır Yan direklerle üst direğin birleştikleri yerdeki şeritler aynı renkte ve bitişik olup, her ikisi de 28 cm uzunluğundadır Diğer şeritler ise 20 cm uzunluğundadır Kale, topun geriye dönmesini engelleyecek şekilde bir ağ ile donatılmıştır
9 metre olan serbest atış çizgisi, çizgilerin arasındaki boşlukları 10 cm olan kale sahası(6 metre) çizgisine 1 metre uzakta ve paralel olan kesik bir çizgidir

7 metre çizgisi; 1 metre uzunluğunda olup, kenar çizgilerinin arasında, tam orta yerde bulunur ve kale çizgisinin arka yüzünden uzaklığı 3 metredir Bu çizgi, kale çizgisine paraleldir Kalecinin sınır çizgisi 18 cm uzunluğunda olup, kenar çizgilerinin arasında tam orta yerinde bulunur Kale çizgisinin arka yüzünden uzaklığı 4 metredir ve kale çizgisine paraleldir

Orta çizgi, iki kenar çizgisinin orta noktasını birleştiren ve sahayı ikiye bölen çizgidir Orta çizginin her iki yanında 19 cm uzunluğunda, orta çizgiden 59 metre uzaklıkta ve her iki takım oyuncularının giriş, çıkışları için düzenlenmiş olan kenar çizgiye paralel çizgilere, değişme çizgileri adı verilir Hentbol sahasındaki tüm çizgiler sınırladıkları sahayı içine alırlar Çizgiler çok belirgin biçimde çizilmiş olup 9 cm genişliğindedir. İç kale çizgilerinin kalınlığı, kale direkleri kalınlığında, uygun olarak çizilip 4 cm'dir

1771
1210
3612
1344
956
591
2667
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
9 Yorum