Hezarfen Ahmet Çelebi uçabilmek için hangi aşamaları takip etmiştir

Hezarfen Ahmet Çelebi uçabilmek için hangi aşamaları takip etmiştir
Hezarfen Ahmet Çelebi uçabilmek için hangi aşamaları takip etmiştir, Hezarfen Ahmet Çelebi pes etseydi başarıya ulaşabilir miydi bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hezarfen Ahmed Çelebi insanın uçabilmesinin mümkün olduğunu kanıtlamayı amaçlıyordu. Aynı amaçla yola çıkan ama denemeleri ölümle sonuçlanan Türk bilgini İsmail Cevheri’yi örnek aldı. Eksiklerin ve hataların neler olabileceği üzerine çalışmalar yaptı. Ayrıca kuşlarla ilgili bilimsel incelemelerde bulundu. Galata Kulesi’nin tepesini kendisine başlangıç noktası olarak seçti. Kulenin tepesinden kuş misali kanatlarını hareket ettirerek süzülmeye başladı ve son durağı Üsküdar’da Doğancılar semtine inmeyi başardı. IV. Murad tarafından önce kese altınla ödüllendirilse de daha sonra kendisinden korkularak Cezayir’e sürgün edildi. İki yıl sonra (31 yaşında) ölüm haberi geldi. Bu konuyla ilgili bilgilere Evliya Çelebi’nin Seyahatname isimli eserinde rastlanmaktadır.

Hezarfen Ahmed Çelebi’nin boğazı uçarak geçmesi, sadece kuşları taklit etmiş olmasıyla gerçekleşmemiştir. Aerodinamik bilimi ışığında incelendiğinde uçuşun, hava akımından faydalanarak gerçekleştiği söylenebilir. Hezarfen Ahmed Çelebi’nin lodoslu bir günü seçmiş olması tesadüf değildir. Rüzgarın kuvvetli olduğu zamanlarda, ‘kartal kanatları’ diye adlandırılan aletle defalarca uçmuş, rüzgara karşı uçmanın kaldırma kuvvetini temin edeceğine kanaat getirmiştir. Bu uçuş tarihin önemli planör tecrübelerinden sayılmaktadır. Yüksek uçak mühendisi Yavuz Kansu da bunu aerodinamik formüllerle karşılaştırmalı olarak açıklamıştır. Günümüzde tatil yörelerinde kullanılan planörle Hezarfen Ahmed Çelebi’nin kullandığı yöntem birbiriyle örtüşmektedir.

Hezarfen Ahmet Çelebi, 1632 yılında lodos rüzgarının olduğu bir havada, yapay kuş kanatlarına benzer bir aracı kendisine takarak, Galata Kulesi’nden kendisini boşluğa bıraktı. Bu şekilde uçarak İstanbul Boğazı’nı da geçmek suretiyle, 3358 metrelik mesafeyi katedip, Üsküdar’daki Doğancılar’a indiği varsayılmaktadır. Hezarfen Ahmet Çelebi bu yönü ile Türk havacılık tarihinin en önemli kişilerinden biri olmuştur.

Bu anlattığımız uçuş hakkındaki tüm belge ve bilgiler Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sindeki ifadelerinden ortaya çıkmıştır.
İnsanın uçma deneyiminin başlangıcı olan bu olay,hem Osmanlı hemde Avrupa’da geniş yankı bulmuştur.

Hezarfen Ahmed Çelebi pes etseydi başarıya ulaşamazdı.

142
38
142
204
133
9
23
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.