Hidayet, ihsan, ihlas, takva, sırat-ı müstakim, cihat, şehadet ve salih amel kavramlarının anlamı

Hidayet, ihsan, ihlas, takva, sırat-ı müstakim, cihat, şehadet ve salih amel kavramlarının anlamı
Hidayet, ihsan, ihlas, takva, sırat-ı müstakim, cihat, şehadet ve salih amel kavramlarının anlam ve tanımlarını sözlük ve ansiklopedilerden araştırınız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hidayet kavramı sözlükte; yol göstermek, doğru yola iletmek, gerçeğe ulaştırmak, doğru yola gitmek, doğru yolu bulmak, hak ve doğru olanı benimsemek gibi anlamlara gelir.
İhsan kavramı bir şeyi iyi ve güzel yapmak, iyi, güzel ve faydalı fiil işlemek, iyilik etmek, lütuf ve ikramda bulunmak gibi anlamlara gelir. İhsan sahibi kişilere ‟muhsin” denilmektedir.
İhlas; samimiyet, içtenlik, kalbî ve karşılıksız sevgi, samimi bağlılık, doğruluk, temizlik, saflık, gösterişsizlik anlamlarına gelir.
Takva kavramı kısaca Allah’ın emir ve yasaklarına riayet anlamına gelir.

Sırat-ı müstakim, iki kelimeden oluşan bir kavramdır. Bunlardan birincisi olan sırat; yol, ana yol, apaçık yol anlamlarına gelir. Müstakim ise dengeli ve dosdoğru yol, orta yol, hak yol demektir.
Cihad kavramının doğru anlamı insanın iç dünyasını eğiterek güzelleştirme ve zenginleştirme çabasıdır. İnsanın her türlü olumsuz düşünce ve davranıştan uzaklaşıp nefsinin aşırı isteklerinden kurtulması, Yüce Allah’a manevî olarak yaklaşabilmek için Hz. Peygamber’i örnek alarak yapılan her türlü güzel iş ve gayret olarak tanımlanabilir.

Salih amel, Allah'u Teala' ya ibadet ve insanların faydasına yapılan yararlı işlerin tümünü kapsamaktadır. Kur'an-ı Kerime'de çok fazla sayıda ayette "salih amel" kavramı iman etmekle yan yana zikredilmiştir.

7
4
1
0
2
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.