Hijyen amacıyla kullanılan temizlik maddeleri

Hijyen amacıyla kullanılan temizlik maddeleri
Hijyen amacıyla kullanılan temizlik maddeleri hangileridir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hijyen, insan sağlığına zarar verebilecek tüm etmenlerden arındırılmış anlamında, genellikle ortamlar için kullanılan bir kavramdır. Hijyen kavramının gıda hijyeni, mutfak hijyeni, personel hijyeni gibi kullanımı vardır. Temizlik maddeleri hijyen açısından önemlidir ve bazı temizlik maddeleri bu amaçla kullanılır. Normalde sabun ve deterjanlar bir kısım mikropları öldürür. Çünkü sabun ve deterjanın yüzey aktif maddesi suyun pH’sini yükseltir. Yani suyu bazik hâle getirir. Bazik ortamla beraber yıkama sırasındaki yüksek sıcaklık bazı mikropları öldürür. Ayrıca deterjana eklenen sodyum perborat gibi bazı maddeler de mikroplara karşı etkilidir. Ancak daha çok hijyen amacıyla kullanılan temizlik maddeleri de vardır. Bunlardan en bilineni çamaşır suyu ve kireç kaymağıdır.

Çamaşır Suyu (NaOCl) Sodyum hipokloridin sudaki (genellikle %5-%15 arası) çözeltisi çamaşır suyu olarak bilinir. Hafif sarımsı rengi ve batıcı kokusu vardır. Kokusu, kararlı olmadığından yaydığı aktif klordan ileri gelir. Çamaşırları, ağartıcı ve mikrop öldürücü etkisi vardır. NaOCl(k) + H2O(s) HOCl(suda) + NaOH(suda) Temizleme etkisi NaOH’den, ağartıcı etkisi ise HOCl’in (hipoklorik asit) ayrışmasından ileri gelir.

Kireç Kaymağı [Ca(OCI)2] Sönmüş kireç içerisine klor gazı gönderilerek hazırlanan, katı hâlde, klor kokusunda bir maddedir. Kimyasal adı kalsiyum hipoklorittir. Zehirli ve deriyi tahriş edici bir maddedir. Suda çözünür. Ca(OCI)2(k) + 2H2O(s) Ca(OH)2(suda) + 2HOCI(suda) Suda çözündüğünde çamaşır suyunda olduğu gibi hipoklorik asit oluşur. Ancak oluşan hipoklorik asit çamaşır suyunda oluşanın iki katıdır. 

247
411
145
146
165
144
251
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum