Hikaye nedir, hikayenin özellikleri nelerdir

Hikaye nedir, hikayenin özellikleri nelerdir
Hikaye nedir, hikayenin özellikleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hikâye: Hikâye kelimesi Türkçe Sözlük’te “Gerçek veya tasarlanmış olayları anlatan düzyazı türü.” biçiminde tanımlanmaktadır. Hikâye, insanoğlunun ilk edebî ürünlerinden olan destanlarla birlikte doğmuş ancak günümüze kadar önemli değişimler geçirmiştir. Hikâyenin modern anlamda edebî tür hâline gelmesi 19. yüzyıl yazarlarının metinleriyle mümkün olmuştur. Özellikle Fransız yazar Maupassant (Maposan) ve Rus yazar Çehov, kendi adları ile anılan hikâye tarzlarının kurucuları arasında yer alır.

Hikaye özellikleri nelerdir

Hikaye gerçek, kurmaca ya da yaşanabilecek tür de olayların düz yazı şeklinde insanlara aktarılmasını sağlayan edebi bir sanattır. Hikaye ilk edebi sanat türümüz olan destan ile birlikte doğmuş bir türdür. Düz yazı şeklinde oluşum gösterir. Destandan farkı ise destan da daha çok şiirsel tarzda bir anlatım kullanılır. Ancak hikaye de şiirsel bir anlatım kullanılmaz. Hikaye daha çok bir düz yazı şeklinde, bir roman şeklinde yazılır. Bunların yanı sıralar hikayeler de uzun bir anlatım kullanılmaz Kısa bir şekilde anlatılan, ortaya çıkarılan bir türdür. Kısa olmasına karşılık yoğun, çok daha derin anlamlara sahip bir tür olmaktadır.

Hikaye unsurları nelerdir

Hikaye genel olarak 6 tane unsurdan meydana gelen bir tür olmaktadır. Bu unsurlar kişiler, olay örgüsü, zaman, mekan, anlatıcı ve bir de hikayenin anlatıldığı bakış açısı olmaktadır. Kişiler unsuru hikaye de yer alan karakterlerin varlığını göstermektedir. Olay örgüsü hikaye de geçen olaydır. Olay örgüsü aynı zamanda hikaye de var olan olayın belirli bir sıra içerisinde geçmesini gösteren unsurdur.

Zaman hikaye de var olan olayın hangi zaman aralığında geçtiğini gösteren unsurdur. Mekan hikaye de geçen, yaşana olayın ve orada ki karakterlerin var olduğu yeri gösteren unsurdur. Anlatıcı unsur hikayeyi anlatan kişiyi ifade eder. Bakış açısı ise hikayeyi anlatan kişinin, anlatımı yaparken sahip olduğu bakış açısını ifade eder.

Hikaye türleri

Hikaye türleri 3 tane farklı türe ayrılmaktadır. Bu türler olay hikayesi, durum hikayesi ve modern hikaye olmaktadır. Olay hikayesi serim, düğüm ve çözüm bölümleri bulunan bu bölümler ile oluşan türüdür. Bu türde bir olay vardır ve bu olay yaşanır ve sonunda bir çözüme kavuşur. Durum hikayesi olay hikayesinden farklı olarak bir olay yoktur. Burada normal bir günden herhangi bir kısım anlatılır. Bu hikaye türünde bir olay olmadığı için sonuç da yoktur. Modern hikaye de insanların normal zamanlar da karşı karşıya kaldığı sıradan şeyleri bir olağanüstülük katarak anlatır.

2
0
2
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.