Hikâyede anlatım teknikleri nelerdir

Hikâyede anlatım teknikleri nelerdir
Hikâyede anlatım teknikleri nelerdir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Hikâyede anlatım teknikleri nelerdir

Ödev cevabı kısaca : Hikaye anlatım teknikleri, bir hikayenin nasıl anlatıldığını ve okuyucuya nasıl iletilmesi gerektiğini belirleyen yöntemlerdir. Örneğin, birinci tekil şahıs anlatımı, hikayeyi bir karakterin bakış açısından anlatırken, üçüncü tekil şahıs anlatımı dış gözlemci bir perspektifle olayları aktarır. İç monolog, karakterin iç düşüncelerini açığa çıkarırken, vurgulayıcı anlatım önemli detayları öne çıkarmak için kullanılır. Zaman kullanımı da hikayenin zaman dilimini belirler. Bu teknikler yazarların hikayelerini istedikleri şekilde anlatmalarına yardımcı olur.

1. Diyalog: Kişilerin konuşmaları davranışlarıyla birlikte verilir. Karakterleri inandırıcı hâle getiren öge diyalogdur. Diyaloglarla kahramanların ilgileri, kaygıları, kişilik özellikleri metne yansıtılır. Diyaloglarda karakterlerin kullandığı kelimeler, ağız özellikleri kişilikleriyle doğru orantılı olur. Kişilerin diyaloglardaki tepkileri onların karakter özellikleri hakkında okuyucuya bilgi verir. Kişinin ses tonu, davranışları, mimikleri ve dinleyicide bıraktığı etki gözetilir.

2. İç Konuşma: Roman ve öykü gibi edebî eserlerde, bir kişinin kendi kendine yaptığı sessiz konuşmaların okura aktarılmasıdır. İç konuşma dil bilgisi kurallarına uygundur. Bu teknikte okuyucu, kahramanın aklından geçenleri doğrudan kahramandan öğrenir. Yazar, anlatmak istediklerini kafasından geçenler şeklinde okuyucuya aktarır. Hikâyede kendi varlığını unutturmuş olur.

3- Betimleme: Okurların, karakterlerini daha iyi çözümlemesi ve mekanları zihninde canlandırması için yapılan tasvirlere betimleme denir. Ruhsal betimlemelerde ana karakterin psikolojisi ön planda tutulurken, fiziksel betimlemelerde mekanlarla birlikte karakterin dış görünüşü tasvir edilir.

4- Bilinç Akışı: Sigmund Freud'un bilinçaltına dair yazdığı makaleler dünya dillerine tercüme edildikten sonra hem romanlarda hem de öykülerde bilinç akışı tekniği kullanılmaya başlanmıştır. Konu bütünlüğünün olmadığı bu anlatım tekniği, çağrışıma ve imgelere dayalıdır. Bilinç akışı tekniğini ilk kullanan yazar, Deniz Feneri ve Kendine Ait Bir Oda adlı eserleri, yirmiden fazla dile çevrilen Virginia Woolf'tur.

5- Flashback: Türkçesi ''geriye dönüş'' olan flashback tekniği, sadece öykülerde değil sinema filmlerinde de sıklıkla kullanılır.

6- Çoklu Anlatıcı: Öykülerin, farklı bölümlerde, birden fazla kişi tarafından anlatılması tekniğine çoklu anlatıcı denir. Bu yöntem, olay örgüsünde anlatılanların, farklı bakış açılarıyla okunmasına ve yorumlanmasına olanak tanır.

0
0
115
0
11
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.