Hıyanet-i Vatanîye Kanunu’nun çıkarılma nedeni nedir

Hıyanet-i Vatanîye Kanunu’nun çıkarılma nedeni nedir
Hıyanet-i Vatanîye Kanunu’nun çıkarılma nedeni nedir, hıyaneti vataniye kanunu nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

29 Nisan 1920’de Hıyanet-i Vatanîye (Vatana İhanet) Kanunu çıkarıldı. Bu kanuna göre BMM, ulusu temsil eden en üstün kuruluş olduğu için ona karşı söz, yazı ve hareketleriyle saldırıda bulunanlar ve ayaklananlar vatan haini sayılacaktı.

Hiyanetivataniye Kanunu’nun Kabulü ve İstiklal Mahkemeleri İstanbul Hükûmeti’nin Millî Mücadele’yi engelleme çabalari şeyhülislamdan fetva alma, İtilaf Devletleriyle iş birliği yapma hatta ayaklanmalar çıkarma yollarıyla devam etmekteydi. Buna karşilik Büyük Millet Meclisinin de ayaklanmaları bastırarak iç güvenliği sağlamak için bazı önlemler alması gerekiyordu. Bu amaçla 29 Nisan 1920’de Hiyanetivataniye Kanunu (Vatana İhanet Kanunu) mecliste kabul edildilmiştir. Kanuna göre, Büyük Millet Meclisine karşı ayaklananlar ve varlığını inkâr edenler vatan haini ilan edilecekti.

916
294
344
150
174
327
1320
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum