Hristiyanlıktaki sakramentler hangileridir

Hristiyanlıktaki sakramentler hangileridir
Hristiyanlıktaki sakramentler hangileridir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İnancın göstergesi olan sakramentler ilahi rahmet ve lütfun arandığı ve bahşedildiği, düzenli olarak yapılan ayinlerdir. Vaftiz, Konfirmasyon, Tövbe/Günah İtirafı, Evharist/Komünyon, Rahip Takdisi, Hastayı Yağlama.

Hristiyanlıkta Tanrı’nın da katıldığına inanılan ve sakrament denilen belli ayinler vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
Vaftiz: Hristiyan olmanın ilk adımı ve şartı olan vaftiz, aynı zamanda bir kiliseden diğerine geçmek için de gereklidir. Vaftiz, Hz. Âdem’in (a.s.) işlediği asli suçtan kurtulmanın da tek yoludur. Bu sebeple Hristiyanlıkta vaftizsiz ölenin, asli suçtan arınmadığı için günahkâr öldüğü kabul edilir. Kilisede yapılan vaftiz; kişinin suya daldırılması, suya batırılması, kişiye su serpilmesi ve dökülmesi ile gerçekleştirilir.

Evharistiya/Ekmek-Şarap Ayini: Hz. İsa’nın (a.s.), çarmıha gerilmeden önce havarileriyle yediği son akşam yemeğinin hatırasına yapılan ayindir. Pazar günleri kilisede yapılmaktadır.
Konfirmasyon/Kuvvetlendirme: Vaftiz edilen çocuğun, takdis edilmiş bir yağla vücudunun yağlanması şeklinde gerçekleştirilen ayindir. Bu ayin, vaftizin kuvvetlendirilmesi anlamına gelir.

Günah İtirafı/Tövbe: Günah işleyen kişinin, günahını kilisede itiraf etmesi ve rahibin, Baba, Oğul ve Kutsal Ruh adına o kişinin işlediği günahı bağışlamasıdır.
Son Yağlama: Ölümü yaklaşan hastalara uygulanan bir ayindir. Hastanın şifa bulması, günahlarını bağışlanması ve rahat bir şekilde ölmesi amacıyla yapılmaktadır.

Rahip Takdisi: Din adamlarının rahip olarak atanması ayinidir. Bu ayinde ataması yapılan kişi, hayatını Hristiyan topluluğuna adamayı vadeder.
Evlilik: Evlenecek çiftlerin kilise tarafından takdis edilmesi ve mukaddes bir bağla birbirine bağlanmasını ifade eden bir ayindir.
Ortodoks ve Katolikler yukarıdaki sakramentlerin hepsini benimseyip uygularken Protestanlar sadece vaftizle Evharistiya’yı kabul ederler.

32
6
23
1
1
5
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum