Hücre, doku, organ, sistem, organizma ilişkisi

Hücre, doku, organ, sistem, organizma ilişkisi
Hücre, doku, organ, sistem, organizma ilişkisi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denildiğini öğrendiniz. Vücudunuzdaki hücrelerden bazıları, aynı görevi yapmak için bir araya gelir. Bu hücre topluluğuna doku adı verilir. Hayvanlarda kas doku, sinir doku,

Çeşitli dokuların belirli bir görevi yapmak üzere bir araya gelmesiyle oluşan vücut yapısına organ adı verilir. Örneğin bir organımız olan el; sinir doku, kas doku, kan doku, kemik doku gibi farklı dokulardan oluşur.

Vücudumuzda birçok organ bulunur. Organlardan bazılarının belirli bir görevi yapmak üzere bir araya gelmesiyle sistemler oluşur. Sindirim, solunum, dolaşım gibi sistemler bu şekilde meydana gelir. Günlük hayatta aynı anda birçok işi yapabilirsiniz. Bunlar sistemlerin birbirleriyle uyum içinde çalışması sonucu gerçekleşir. Vücuttaki tüm sistemler, birbiriyle uyum içinde çalışır. Bunun sonunda oluşan canlı vücuduna organizma denir. Bitki, hayvan, insan gibi canlılar birer organizmadır. Bir organizma, birden fazla sistemden meydana gelir. Vücudumuzdaki sistemler, bir milletin bütünlüğünü oluşturan kişiler gibi beraberce çalışarak organizmayı oluşturur. Aşağıdaki görsellerde hücre-doku-organ-sistemorganizma arasındaki ilişkiyi gösteren örnekler verilmiştir.

Kaynak:Eğitim Sistem

578
239
102
101
71
34
248
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum