Hudeybiye Antlaşması’nın maddeleri nelerdir

Hudeybiye Antlaşması’nın maddeleri nelerdir
Hudeybiye Antlaşması nedir, Hudeybiye Antlaşması kimler arasında yapılmıştır, Hudeybiye Antlaşması ne zaman ve nerede yapılmıştır, Hudeybiye Antlaşması’nın maddeleri nelerdir, Hudeybiye Antlaşması’nın Müslümanlar açısından önemi nedir bu konuda sizlere...

Peygamberimiz (s.a.v.) Hendek Savaşı’ndan bir yıl sonra bin beş yüz kadar Müslümanla beraber Kâbe’yi ziyaret etmek için Mekke yakınlarındaki Hudeybiye’ye geldi. Mekke’ye elçi göndererek sadece Kâbe’yi ziyaret için geldiklerini bildirdi. İlk başta Müslümanların bu isteğini kabul etmeseler de yapılan görüşmeler neticesinde 628 yılında Hudeybiye Antlaşması imzalandı. Hudeybiye Antlaşması, müşriklerin Müslümanları resmen tanıdıkları ilk antlaşmadır. Bu antlaşma ile sağlanan barış ortamında, birçok kabile Müslüman oldu. Bu durumun İslam’ın yayılmasına katkısı oldu. Bu esnada Peygamberimiz (s.a.v.) devlet başkanlarına elçiler göndererek onları İslam’a davet etti.

Hudeybiye antlaşmasının maddeleri

  • Müslümanlar o yıl Kâbe’yi ziyaret etmeden geri dönecekler.
  • Ertesi yıl Kâbe’yi üç gün süreyle ziyaret edecekler. Bu ziyaret esnasında Müslümanlar yanlarında kılıçtan başka silah taşımayacaklar.
  • Müslümanlarla müşrikler on yıl boyunca savaşmayacaklar.
  • Mekkeli biri, Müslüman olup Medine’ye sığınmak isterse kabul edilmeyecek. Medineli biri Mekke’ye gelerek sığınma hakkı isterse bu hak kendisine verilecek.
  • Diğer Arap kabileleri istedikleri tarafla antlaşma yapma hakkına sahip olacak.

Mekkeli müşrikler antlaşmaya uymayarak iki yıl sonra antlaşmayı bozdular. Bunun üzerine Peygamberimiz (s.a.v.) 10.000 kişilik bir orduyla 630 yılında Mekke’yi fethetti. Kabe-i Muazzama’yı putlardan temizledi. Mekkelileri bağışladı. Peygamberimizin bu davranışı Mekkelilerin Müslüman olmasını kolaylaştırdı.

168
37
159
17
3
13
184
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.