Hudeybiye Barış Antlaşmasının önemi

Hudeybiye Barış Antlaşmasının önemi
Hudeybiye Barış Antlaşmasının önemi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hudeybiye Antlaşması (628), Hz Muhammed (s.a.v.) 628 yılında Kabe’yi ziya­ret etmeye karar verdi. 1500 Müslüman’la bera­ber yanlarına sadece kılıç alarak Kabe’yi ziyaret etmek için yola çıktı.

Hudeybiye mevkine gelindiğinde Hz Os­man (r.a.) elçi olarak gönderildi ve Kabe’yi ziyaret için izin istendi. Mekkelilerin Hz Osman’ı (r.a.) alıkoyma­ları üzerine savaş kararı alındı. Bunun üzerine Mekkeliler barış istedi.

Hudeybiye Barış Antlaşması’nın maddeleri

  • Antlaşmaya göre Müslümanlar umre yapmadan geri dönecek, Kâbe'yi gelecek yıl ziyaret edecekler. Bu ziyaret de üç gün sürecektir.
  • Mekkelilerden Müslüman olup Medine'ye sığınanlar Mekke’ye geri gönderilecek fakat Müslümanlardan kaçıp müşriklere sığınanlar geri gönderilmeyecektir.
  • Arap kabileleri Müslümanlarla ya da müşriklerle antlaşma yapabileceklerdir.
  • Bu antlaşma on yıl geçerli olacaktır.

Yapılan antlaşmaya göre;

İki taraf arasında 10 yıl savaş yapılma­yacak.

Müslümanlar o sene Hac yapmayacak; ertesi yıl 3 gün süreyle silahsız olarak Kabe’yi zi­yaret edebileceklerdi.

Hudeybiye Antlaşması’nın Önemi

  • Mekkeliler, Müslümanların siyasî varlığını resmen kabul ettiler.
  • Barış ortamının oluşması İslamiyet’e geçişi hızlandırdı.
  • Mekke’nin fethi kolaylaştı.

Hudeybiye Antlaşması ya da Hudeybiye Barışı, 628 yılının martında Medineli Müslümanlarla Mekkeli müşrikler arasında yapılan barış antlaşmasıdır.

15
48
9
6
15
7
22
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.