Hukuk kavramının hangi ihtiyaçlardan kaynaklanmış olabileceğiyle ilgili düşünceleriniz

Hukuk kavramının hangi ihtiyaçlardan kaynaklanmış olabileceğiyle ilgili düşünceleriniz
Hukuk kavramının hangi ihtiyaçlardan kaynaklanmış olabileceğiyle ilgili sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hukuk nasıl doğdu

Yerleşik hayat + üretici toplum + özel mülkiyet + sınıf ayrımı + toplumsal çatışma = Hukuk

Hukukun oluşum çizgisi:
1. Birden fazla insanın yaşadığı yerde düzen fikrinin doğması
2. İnsanların klan olarak yaşamaya başlaması
3. Örf- adetlerle yönetilme
4. Siyasal örgütlenmenin ürünü : Devlet
5. Bir toplumun hukuk kuralını hazırlayacak yetkili makamı seçmesi: İlk hukuk kuralı

Hukuk “haklar” anlamına gelir. TDK’ya göre, “Toplumu düzenleyen ve devletin yaptırım gücünü belirleyen yasaların bütünüdür.” Adalet, karşılıklı insan ilişkilerini düzenleyen toplumsal düzenin mümkün, ama zorunlu olmayan özelliğidir.

Adaleti yasalara uygun yaşamak olarak tanımlayanlar yasaların nasıl adil olması gerektiğini ve adaleti sağlayacak şekilde nasıl yapılması gerektiğini açıklamak durumundadır. Hukukun üstünlüğünü sağlamak ve insan haklarını korumak için devlet tarafından belirlenen normlar ve yasalar olmalıdır. Bu yasalarla devlet bireyin haklarını korumayı amaçlar.

Temel haklar başta, “Hayat hakkı, hayatın devamı için gerekli olan mülkiyet hakkı, Allah’ın verdiği aklı korumak için bilgi edinme ve doğruları öğrenme hakkı, aile hukukunu ve iffetini korumak için namusunu koruma hakkı, Allah’ın insanlara dünya ve ahiret saadetini netice veren dini koruma hakkıdır.”

Hukukun amacı da bu beş temel hakkı korumaktır. Devletin varlık sebebi de bu temel hakları koruyarak bireyin hürriyetini sağlamak ve gelişmesinin önündeki engelleri ortadan kaldırarak çalışma güvenliğini sağlamaktır.

17
5
5
4
3
4
121
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.