Hulusi Behçet, Gazi Yaşargil, Afet İnan, Oktay Sinanoğlu ve Sabiha Gökçen hakkında kısa bilgiler

Hulusi Behçet, Gazi Yaşargil, Afet İnan, Oktay Sinanoğlu ve Sabiha Gökçen hakkında kısa bilgiler
Hulusi Behçet, Gazi Yaşargil, Afet İnan, Oktay Sinanoğlu ve Sabiha Gökçen hakkında araştırma yapınız.

Hulusi Behçet: Hulusi Behçet, Behçet hastalığını 1947 yılında tanımlayan Türk dermatologdur. 20 Şubat 1889 yılında İstanbul'da doğmuştur. Tıp eğitimini 1904-1910 yılları arasında İstanbul'da, Gülhane Askeri Tıp Mektebinde almıştır. Bundan sonra ise Deri ve Zührevi Hastalıklar alanındaki eğitimini 1914 yılında aynı yerde tamamlamıştır. Türk literatüründe Profesör unvanını alan ilk Türktür. Başlıca ilgi alanları Behçet hastalığı dışında skabies, laşmanya, kontakt dermatit ve sifilizdir. Akademik yaşamı boyunca 196 makale yayınlamıştır. 8 Mart 1948 yılında ani bir kalp krizi sonucu yaşamını kaybetmiştir

Gazi Yaşargil: Dünyaca ünlü beyin cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil, 1925 yılında Diyarbakır'ın Lice ilçesinde dünyaya gelmiştir. Lise öğrenimini Ankara Atatürk Lisesinde, yükseköğrenimini ise Ankara Üniversitesinde tamamladı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde yaptığı bilimsel çalışmalar, icat ettiği tıbbi cihazlar ve tedavi yöntemlerinden dolayı “Yüzyılın Beyin Cerrahı” seçilmiş, adına üniversitelerde kürsü kurulmuştur. Ayrıca kendisine Türkiye Cumhuriyeti Üstün Hizmet Madalyası verilmiştir.

Afet İnan:Türk sosyolog, tarihçi ve akademisyendir. Mustafa Kemal Atatürk'ün mânevî kızıdır. Cumhuriyetin ilk tarih profesörlerinden olan Âfet İnan, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde ilk Türk devrim tarihi kürsüsünü kurmuştur.

Oktay Sinanoğlu: Türk kimyager, moleküler biyofizikçi ve biyokimyager. Türkiye'de akademik çalışmalarıyla olduğu kadar, Türkçe ile ilgili politik görüşleriyle de tanınmaktadır.

Sabiha Gökçen: Türk pilottur. Türkiye'nin ilk kadın pilotlarından biri olmakla beraber, dünyanın da ilk kadın savaş uçağı pilotudur. Mustafa Kemal Atatürk'ün sekiz manevî evladından birisi idi. Uçuş kariyeri boyunca 8.000 saat civarı uçuş gerçekleştirdi; bunlardan otuz ikisi muharebe görevi idi.

5195
1213
3023
720
1053
1108
1070
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
9 Yorum