Hz. Hatice (r.a.) ya da Ebu Talip hakkında neler biliyorsunuz

Hz. Hatice (r.a.) ya da Ebu Talip hakkında neler biliyorsunuz
Hz. Hatice (r.a.) ya da Ebu Talip hakkında neler biliyorsunuz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hz. Hatice: Hatice bint Hüveylid veya Hatice’tül Kübra, İslâm peygamberi Muhammed bin Abdullah’ın ilk eşidir. Müslüman olmadan önceki lakabı Tâhire idi. Hatice, Muhammed ile evlendiğinde 40 yaşında idi. Babasının adı Hüveylid, annesininki Fatıma’dır. Hatice’nin amcasının oğlu ise Varaka Bin Nevfel’dir.

Miladi olarak 556 senesinde Mekke’de doğmuştur. Babasının adı Huveylid Annesinin adı ise Fatıma’dır. Hatice (r.a.) soylu bir aileye sahiptir. Babası tarafından Kusay soyuna, annesi tarafından ise Lüey soyuna dayanarak soyları Peygamberimiz (s.a.v.) ile birleşmektedir. İslam ile şereflenmeden önce de iffeti ile bilinen bir kadındır. Babası ise Kureyş’deki iyi tüccarlardan biriydi. Hatice (r.a) İslamiyet öncesinde iki evlilik yapan Hz. Hatice’nin iki kocası da vefat etmiştir.

Kocasının ölümünün ardından birçok kişi Hatice (r.a.) ile evlenmek istedi fakat o teklifleri geri çevirdi. Hatice (r.a.) oldukça yüce gönüllü ve ahlaklı bir kadın olarak güvendiği kişiler ile ticaret yapan, büyük kervan sahibi bir kadındı. Çevresinin yardımı ile en güvenilir olarak bilinen Muhammed (s.a.v.) ile tanışarak ticaret konusunda anlaşma yaptıı ve kölesi olan Meysere’yi Muhammed (s.a.v.) ile Şam’daki sefere gönderdi. Sefer sırasında peygamberimiz (s.a.v.)’in hallerini kölesi Meysere gelince anlattı ve Hatice (r.a.)’ın arkadaşı aracı olarak evlenme teklifini Muhammed (s.a.v.)’e götürdü. Teklifi amcaları Ebubekir ve Hamza ile bu teklifi paylaştı ve aldığı onay ile evlenmeyi kabul etti. Bu şekilde Hatice (r.a.) kırk yaşındayken Muhammed (s.a.v.) ise yirmi beş yaşındayken evlendiler.

Ebu Talib: Abdümenaf bin Abdulmüttalib bin Haşim el-Kureşi Müslümanlarca bilinen adıyla Ebu Talib, Ali’nin babası ve Muhammed’in amcasıdır. Küçüklüğünde Muhammed’in bakımını üstlenmiştir. 619 yılında ölmüştür. Muhammed’i en iyi tanıyanlardan biridir.

Ebû Tâlib Abdümenâf b. Abdilmuttalib b. Hâşim el-Kureşî el-Hâşimî (ö. 619 m.) Hz. Peygamber’in amcası.

535 yılında doğdu. Annesi Fâtıma bint Amr b. Âiz el-Mahzûmiyye’dir. Hz. Peygamber’in babası Abdullah ile amcası Zübeyr’in öz kardeşidir.

Babası Abdülmuttalib ölümünden önce, sekiz yaşında olan torunu Muhammed’in bakımını ve himayesini kendisine vasiyet etmişti. Kâbe hizmetlerinden olan hacılara su ve yiyecek temini vazifeleri babasından miras kalmışsa da malî durumu bozulduğu ve fakir düştüğü için bu görevleri Abbas b. Abdülmuttalib’e devretmişti. Hâşimoğulları’nın reisliği ise ölümüne kadar uhdesinde kaldı. Nitekim Mekke’de onun oturduğu mahalleye Şi‘bü Ebî Tâlib denirdi. Ebû Tâlib Kureyş içinde önde gelen, sözü dinlenen, saygı duyulan bir kimse olup himayesini üstlendiği yeğeni Muhammed’in üzerine titrer, onu çok sever, uğurlu olduğuna inanır ve iyi yetişmesi için elinden geleni yapardı (İbn Sa‘d, I, 119-120). Hatta seyahatlerinde bile yanından ayırmazdı.

161
20
43
11
26
11
20
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.