Hz. Muhammed’in çocukluğu ve gençliğiyle ilgili kısa bilgiler

Hz. Muhammed’in çocukluğu ve gençliğiyle ilgili kısa bilgiler
Hz. Muhammed’in (s.a.v.) çocukluğu ve gençliğiyle ilgili neler biliyorsunuz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hz Muhammed'in (sav) çocukluğu

Dört yaşında annesi Âmine’ye geri verilen Hz. Muhammed (s.a.), altı yaşına kadar annesiyle birlikte yaşadı. Altı yaşlarındayken annesi ve dadısı Ümmü Eymen ile birlikte babasının mezarını ve akrabalarını ziyaret etmek için Medine’ye gitti. Bir süre orada akrabalarının yanında kaldı ve babasının mezarını ziyaret etti. Tekrar Mekke’ye dönerken Ebva denilen yerde Hz. Peygamberin annesi hastalanıp vefat etti. Doğmadan önce babasını kaybeden Hz. Peygamber, küçük yaşta annesini de kaybetti. Böylece hem yetim hem öksüz kaldı. Ümmü Eymen Hz. Peygamberi getirip dedesine teslim etti. Bundan sonra Hz. Peygamber (s.a), dedesinin yanında kalmaya başladı.

Sekiz yaşına kadar dedesi Abdülmüttalip’in yanında kalan Hz. Peygamberin bakımını dadısı Ümmü Eymen yaptı. Dedesi, torununu çok sevdiğinden onunla özel olarak ilgilendi. Annesinin ve babasının yokluğunu ona hissettirmemek için elinden geleni yaptı. Bu nedenle Hz. Peygamber (s.a.), dedesini kaybedince yatağın altına gizlenerek ağlamıştır.

Dedesi Abdulmuttalip’in vefatından sonra Hz. Muhammed (s.a.)’in bakımını amcası Ebu Talip üstlenmiştir. Ebu Talip, yeğeni Muhammed’i hiçbir zaman kendi çocuklarından ayırmamış ve onu kendi öz çocuğuymuş gibi sevmiştir. Nereye giderse onu yanında götürmüş ve ölümüne dek onun öz babasıymış gibi davranmıştır. Onun yetişmesi için elinden geleni yapmıştır. Buna karşılık ona yük olmak istemeyen Hz. Muhammed (s.a.) de Ebu Talip’e işlerinde yardımcı olmuş, ayrıca onun sürülerini otlatmıştır. Amcasının hanımı olan Fatma da Hz. Peygambere öz annesi gibi davranmıştır. İşte Hz. Peygamber bu iki kişiye olan vefa borcunu ödemek amacıyla daha sonra amca­sının oğlu olan Hz. Ali’yi yanına alarak onu aynı amcasının kendisini yetiştirdiği gibi yetiştirmiştir.

Hz Muhammed'in (sav) gençliği

Hz. Muhammed, on iki yaşından itibaren amcasıyla birlikte kervanlar aracılığıyla ticari sefer­lere katılmaya başlamıştır. İlk yolculuğunu amcası Ebu Talip ile birlikte Busra’ya yapmıştır.

Hz. Hatice’nin kervanını Şam’a götürdü.

Dürüst bir tüccar olan Hz. Muhammed (s.a.) Mekke’nin zengin ve soylu iş kadınlarından biri olan Hz. Hatice’nin kervanının yönetimini üstlenmiştir. Hz. Hatice zamanla Hz. Muhammed (s.a.)’in dürüstlüğünden ve ticaretteki başarısından etkilenmiş ve ona evlilik teklifinde bulunmuştur.

Hz. Hatice’nin evlilik teklifine olumlu cevap veren Hz. Muhammed (s.a.), Hz. Hatice’yi ailesin­den isteyerek evlenmiştir. Hz. Muhammed (s.a.) evlendiği sırada yirmi beş, Hz. Hatice kırk yaşın­daydı. Peygamberimizin bu evlilikten Kasım, Zeynep, Rukiye, Ümmügülsüm, Fatıma ve Abdullah olmak üzere altı çocuğu dünyaya gelmiştir. Bunlardan Fatıma dışındakiler Hz. Peygamberin sağ­lığında vefat etmişlerdir. Hz. Fatıma ise Hz. Muhammed (s.a.)’in vefatından altı ay sonra vefat etmiştir.

352
27
19
14
6
5
40
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.