Hz. Muhammed'in (s.a.v.) gençlerle iletişimi

Hz. Muhammed'in (s.a.v.) gençlerle iletişimi
Hz. Muhammed'in (s.a.v.) gençlerle iletişimini araştırınız. Peygamber Efendimiz'in gençlerle münasebetlerinde öne çıkan hususlar nelerdir, Peygamber Efendimiz (s.a.v.), gençlere ne gibi tavsiyelerde bulunmuştur?

Peygamber Efendimiz'in gençlerle münasebetlerinde öne çıkan hususlar nelerdir, Peygamber Efendimiz (s.a.v.), gençlere ne gibi tavsiyelerde bulunmuştur?

Gençliğin bu kıymet ve enerjisini çok iyi takdîr eden Rasûlullah Efendimiz, risâlet vazifesinin ilk günlerinden itibâren gençlerle yakından ilgilenmiştir.

Bu yakın alâkayı da, her insanın ayrı bir karakteri, idrak seviyesi ve kâbiliyeti olduğu hakîkatini dikkate almak sûretiyle gerçekleştirmiştir. Bu sebeple Efendimiz , alâkadar olduğu gençlerin öncelikle karakter ve kâbiliyetlerini tespit etmiştir. Daha sonra onlarla kendi gönlü arasında, âdeta bir cereyan hattı gibi samimî ve derin bir muhabbet bağı tesis etmiş, mecâzî bir ifâde ile onların rûhuna girecek bir damar bulmuştur. Bu sâyede onları nebevî terbiyesi ile yetiştirip İslâm dünyasının yıldız şahsiyetleri hâline getirmiştir.

Meselâ Hazret-i Ali (r.a.), İslâm’ı büyük bir dirâyetle kabul ettiğinde henüz 10 yaşında bir çocuktu… Efendimiz’in ulvî terbiyesi altında, ilimde, irfanda, idârede, yani her alanda zirve bir şahsiyet olarak yetişti. Öyle ki, Peygamberimiz hayattayken bile, fetvâ verme salâhiyetine sahip genç sahâbîlerden biri oldu.

Efendimiz’in âzâd ettiği kölesi Zeyd bin Hârise (r.a.) hidâyete erdiğinde 15 yaşındaydı. Tâif’te Peygamberimiz’e atılan taşlara karşı vücûdunu hiç çekinmeden, korkusuzca siper eden genç ve yiğit bir delikanlıydı. Oğlu Üsâme bin Zeyd, 19 yaşında İslâm ordusuna kumandanlık yapmıştı.

Hazret-i Ömer’in oğlu Abdullah, îmân ile şereflendiği zaman 10 yaşlarındaydı. Daha sonra büyük âlimler safının en başına geçerek en çok hadis rivâyet eden ikinci sahâbî olma şerefine nâil oldu.

Câfer bin Ebî Tâlib, Habeşistan’da Necâşî’nin huzûrunda müslümanları temsîlen, ilim, hikmet ve cesaretle konuştuğunda 17 yaşlarında bir gençti.

Mekke’nin en zengin ve en yakışıklı gençlerinden Mus’ab bin Umeyr müslüman olup âilesi tarafından hapsedildiğinde 18 yaşlarındaydı. O Mus’ab ki, daha sonra Yesrib’i Medîne’ye çevirmiş, gönülleri Kur’ân’la, firâseti ve tatlı diliyle fethetmişti.

Yine büyük İslâm âlimi ve en çok hadis rivâyet eden sahâbîlerden Abdullah ibn-i Abbâs, Peygamber Efendimiz’in vefâtında henüz 13 yaşında idi.

371
41
98
53
60
20
248
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.